Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Fury/túl a keresztyénségen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Keresztény Tudomány

Jehova Tanúi

Magyarországi Szcientológia Egyház - és még lehet keresni többeket...

Unitárius vallás - részben? -

Probléma[szerkesztés]

Vannak olyan egyházi, magukat egyháznak tekintő csoportok, amelyek részben a keresztyénség, olykor ezen belül a protestantizmus valamely válfajából alakultak tovább - pl. unitáriusok - úgy, hogy eszméik és hitvallásuk olyan mértékben távolodott el a keresztyénség alap-tanításaitól, hogy joggal kérdőjelezhető meg keresztyén (és ezzel együtt protestáns) mivoltuk.

Példa: a keresztyénség alap-tanításai közé tartozik Jézus Krisztus Istenként való elfogadása és tisztelete; amely együtt jár a Szentháromság tanításával is.

Mármost azok a csoportok, amelyek Jézust csupán embernek - esetleg különleges embernek - tekintik, a keresztyénség alapjai közül rögtön kettőt is felrúgnak. Ezzel olyan mértékben távolodnak el a keresztyén felfogás alapjaitól, és olyan különbséget képviselnek, amelyből adódik a kérdés: tekinthetőek-e még a keresztyénség csoportján belül lévőknek?

  • Lehet, hogy ebben a tekintetben az adott csoport saján ön-meghatározása ellentétben van az általa képviselt különbséggel-különbözőséggel. Ilyenkor kérdéses, hogy melyik essék nagyobb súllyal a latba.