Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Eino81/A hetedik út titka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A hetedik utat jelző tábla

A Hetedik út titka (hollandul De Zevensprong) egy holland ifjúsági sorozat volt az 1980-as években, amely az azonos című ifjúsági regény alapján készült el. A történetet Tonte Dragt írta, a sorozatot Karst van der Meulen készítette. A könyvből hangoskönyv is készült, melyet Jeroen Willems olvasott fel, valamint musical is készült belőle, Menno Bentvelddel a főszerepben.

A sorozat 1982-ben készült el, 13 részt forgattak le, mintegy fél órás epizódokkal. Hollandián kívül Németországban (Das Geheimnis des siebten Weges) és Magyarországon is vetítették.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A történet egy általános iskolai tanár, Frans van der Steg, egy gyerek, Geert-Jan történetét követi végig, akinek muszáj elmenekülni a bácsikája, Grisenstijn gróf kezei elől.

Geert-Jan a Trappenhuisnak nevezett házban lakik a bácsikájával és sosem volt kapcsolatban más gyerekekkel. A bácsikája "bezárta" őt, mert Gregorius gróf új írásában az áll, hogy a házban egy kincs rejtezik (amely az első Grimbold gróf idejéből a keresztes hadjáratokból származik). A gróf azt akarja, hogy Geert-Jan találja meg a kincset.

A kastélyon kívül egy kis csoport is tud a kincs létezéséről, és arról is, hogy Geert-Jan be van zárva a kastélyba. Elhatározzák, hogy kiszabadítják Gerrt-Jant. A vezetőik: Rosmarijn kisasszony (aki annak idején Geert-Janról gondoskodott, amikor az még gyerek volt), Jan Thomtidom mágus, az ikrek, Roberto és Brozem, Iwan, Willemijn néni, Jan Toereloer kocsis és Frans van der Steg tanár úr. A tanár úr osztályából való gyerekekkel együtt próbálják megfejteni a rímes üzeneteket, amelyek Gregorius gróf írásaiból valók.

A hét ugrás (a sorozat eredeti címe magyarul) maga egy kereszteződés, ahol hét út fut össze és nem tartozik a kastélyhoz. A sorozatban ezt a helyszínt használták a nyitó- és zárójelentben.

Az írásokban meg van említve: A kincs képes szavakkal beszélni. Próbáld meg, ó gyerek és gyerekek-gyerekek-gyerekinek gyereke ezetek a rímeket megérteni. Ezek a szavak a jelek: Egymagában nem talál meg és egy létra mutat meg engem. Ezek a szavak a jelek: Minden gyerek a te barátod, ismerd meg az ellenséget, hogy ellenállj. Ezek a szavak a jelek: Az idegen, aki megköti a sárkányt, az meget végig a hét úton. Zöld ruhának kell a mondást mondania, zöld szemnek kell a kulcsot megtalálnia, zöld hajnak kell a sárkányt legyőznie.

Szereplők[szerkesztés]

A filmsorozatban a következők szerepeltek:

A sorozatot Achterhoekban, Közép-Hollandiában vették fel, Ruurlo (a hét út), Gelselaar (a kisasszony háza), Markvelde (az iskola épülete) és Lochem (a tanár háza) falvakban. A sorozat 2006-ban megjelent DVD-n is.

Hivatkozások[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a De Zevensprong (boek) című holland Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.