Szerkesztő:BicycleMan1/Teremtő Alvin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fájl:SeventhSon(1stEd).jpg
Teremtő Alvin könyvsorozat első része, A hetedik fiú (1987)

A Teremtő Alvin egy hat részes alternatív történelmi fantasy regénysorozat, amelyet Orson Scott Card amerikai regényíró jelentetett meg 1987-től 2003-ig (egy még be van tervezveForráshivatkozás-hiba: Érvénytelen <ref> címke; a név (name) nélküli lábjegyzeteknek adni kell valamilyen tartalmat), amelyben egy fiatal férfi, Alvin Miller tapasztalatait tárják fel, aki rájön, hogy hihetetlen erők birtokában van és képes a körülötte lévő dolgok létrehozására és alakítására.

Áttekintés[szerkesztés]

A történetek, a 19. század elején, az amerikai határvidéken zajlanak, egy fantasy környezetben melynek alapja a korai amerikai folklór és a babona, egy olyan világban, amelyben sok karakternek korlátozott természetfeletti képessége, vagy a „fortélya” van, melyekkel néhány feladatot közel tökéletesen tudnak elvégezni.

A történetek számos történelmi eseményt és alakot érintenek, de mint az alternatív történelem kreálmányaként. Ami a Gyarmati Egyesült Államok néven volt dokumentálva, az a könyvekben különálló nemzetekre van osztva, köztük egy kisebb Egyesült Államokra. Sokkal erősebb indián befolyás mutat a kultúrában és a társadalomban Új-Anglia, Virginia és nyugat felé Ohio között. (Új-Anglia a Republikánus Anglia gyarmata, ahol a Helyreállítás nem történt meg.) Keleti partvidék déli részén található monarchiát, melyet "Korona-Kolóniáknak" neveznek, a száműzetésben lévő Stuart-ház alapította. Ezenkívül számos történelmi személyiség vagy karikatúraként jelenik meg, vagy csak felületesen hasonlít történelmi személyhez.

Néhány történelmi személyiség is birtokol fortélyt, mint például Benjamin Franklin (ő nem karakter, de többször említve van), aki állítólag Teremtő volt, és Napóleon, aki képes arra, hogy mások imádják, engedelmeskedjenek neki, és hogy lássa mások ambícióit.

Híres indián indián alakok között szerepel Tecumseh, akit a könyvekben „Te-Kumsza” -nak neveznek. Testvére, Tensquatawa is szerepel, mint „Tenszkva-Teva”. A könyv szereplői hasonló tulajdonságokkal bírnak, mint a két híres bennszülött amerikai. A könyvben szerepel a híres Tippecanoe-i csata, amelyben mindkét testvér részt vett, bár kimenetele eltér a történettől.

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső linkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a The Tales of Alvin Maker című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként. [[Kategória:Regénysorozatok]] [[Kategória:Category:Teremtő Alvin regénysorozat]] [[Kategória:Category:Alternatív történelem könyvsorozatok]]