Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Belamaros/próbalap

Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Belamaros 9 évvel ezelőtt a(z) Szabo Bela témában

Szabo Bela festomuvesz[szerkesztés]

Szabo Bela Marosvasarhelyi festomuvesz (Targu-Mures)

(1974. Nov.23,Erdely)

Motto :

"Festmenyeim nem penzert,nem dicsosegert keszultek,a bennem levo erzesek es gondolatok kaptak szint es format

azokkert akik ertekelnek mint embert!"

... Sz.B.

Szabo Bela[szerkesztés]

Nehany szo a muveszrol...


Születés: 1974. november 23.

Szabo Bela Festomuvesz ,Marosvasarhely (Targu-Mures)

Motto :

"Festmenyeim nem penzert,nem dicsosegert keszultek,a bennem levo erzesek es gondolatok kaptak szint es format azokkert akik ertekelnek mint embert!"Sz.B.

Oneletrajz :

Szabo Bela Erdelyben szuletett 1974 November 23-an a Nyarad-menti kis varosban,Nyaradszeredaban.Edesapja Nyaradszentimrei es edesanya Rigmanyi szarmazasuak,egyszeru,becsuletes es tiszteseges emberek akik a festo szuletese utan Marosvasarhelyre koltoznek,itt is elnek.

A festo mar gyerekkoraban szenvedelyt erzett a festes irant, konyvekbol mintakat festet meg,szinesceruzaval es vizfestekel keszit rajzokat. Szulei ennek ellenere megis hangszert vesznek es beiratjak az akkori "gyerekmuvelesi-haz"-ba hegedunli!Gyerekkent nem kedveli meg a hegedut es zenei erdeklodese sem tulzotan nagy,igy abba is marad a zene-tanulas.Az iskolai eveinek elejen mar iskolas fuzeteit szamtalan rajzokol tolti be amiert tobbszor intest kapott tanitonenijetol.De ennek ellenere az akkori Soos Anna tanitoneni megis kifestos konyvet es szinesceruzat visz csaladlatogataskor tanitvanyanak,Szabo Belanak aminek nagyon lelkesedik is tanitvanya.

Az V-ik osztalytol kezdodoen valt erdekesebbe szamara a festes amikor a rajzorakon az akkori rajztanaruktol reszletes ismereteket es technikakat tanulhatot meg! Ez idotol kezd kibontakozni festoi tehetsege es kepesege...kepeit az iskolaja kiallitofalan is tobbszor bemutatjak,egyes festmenyeit mas iskolakban is kiallitjak.

Az V-VIII. osztalyos idoszakban melyebben belemerul az alkotas szerkezeti es foleg a szinkeveres vilagaba es ezeket jol elsajatitja! A kesobbi iskolai eveiben emlitesre melto,hogy liceumi eveiben megkedvelte a muszaki-rajz es ennek alkalmazasat is,osztalyabol legkitunobb muszaki rajza neki voltak.Ez idotol jellenek meg elso fontosabb alkotasai...ezek kozul a legelsot gyerekkori baratja Benedekffy Miklos reszere festette es ajandekozta..."Viz fole kiugro sziklat es fenyveserdo"-t abrazolo akril festmenyt!E tajat kedvenc olvasmanyaibol,az indianregenyekbol ihlette (Winnetou).

Szabo Bela alkotasainak szamos akril-viz alapu kepeit elajandekozzta...mig 2005-2006 elejen kiprobalja a szamara adig rendkivul neheznek tartot olaj-festest is!Elso olajfestmenye maris egy sikeres kep lett amit nagyon jo baratja ifj.Puskas Ferike reszere ajandekoza:"Bergenyei szuloi haz"c alkotas.Ennek elkesziti a masodik valtozatat is a baratja edesapjanak a reszere aki szinten fontos szamara:"Bergenyei alkony"c olajfestmenyt!

A fiatal festo 2006-ban ,felbuzdulva a jol sikerult alkotasain...ugy erzi eljott az ido egy komolyabb lepes fele es elhatarozza kiallitast rendez!Celja a Maros Megyei Festok Szovetsegenek tagjava valni amit sikeresen meg is valosit kesobb.

Eletenek festoi palyafutasa elso es meghatarozo lepeset fontolgatva a Marosvasarhelyi Var udvaraban rendezett festok kiallitas hozza a nagy otletet miszerint eldonti:elkeszitti es megszervezi elete elso egyeni kiallitasat! Munkahelyerol szabadsagra megy,ezt hoszabitja es 3 honap allatt elkesziti az osszesen 27 kepbol allo elso egyeni kiallitasat ami 2006 Szeptember 17-en Dr.Steff Liviu ur,a Festoszovetseg alelnok beszedevel nyit meg a kozosseg elott.Dr.Steff Liviu elismero szavaibol idezve:"Sz.B. fiatal festo elenk szineket hasznalva sajatos technikajaval alkotja meg festmenyeit melyekben a termeszetet ugy mutatja be,ahogy azt a kornyezetunkben mi is latjuk szinte karnyujtasnyira tolunk!" A festohoz szolva megjegyzi:"..Ha van festeked..van ecseted es ezeket ha tudod hasznalni,ezekel tudsz dolgozmi es van hozza eleg kepzeleted is akkor nagyon messzire juthatsz!" A kiallitott festmenyek elenk,tonusos szinekel tajakat,termeszetukbol kibontakozo viragokat es magat a termeszetet abrazoljak javareszt de olyan mereszebb kepek is ide sorolhatok mint a "Bucsut into holgy","Kihalt puszta".Festmenyei kozul emlitesre melto"Az oreg halasz"..a "Hazafele vezeto ut","Bergenyei alkony" es a festo kedvence is,a "Visegrad"c.muve melyeket atgondoltabb tema alapjan keszitette es amelyekhez emlekei is kotodnek.Szabo Bela kiallitasarol a helyi Marosvasarhelyi radio tudositott es a helyi lapokban is olvashattunk errol:(Nepujsag,24ore muresene( es mas) E kiallitast kovetoen azonal tagjava fogadjak a Maros Megyei Festok Szovetsegebe ahol Kanadaba valo kikoltozeseig tagja is maradt.

Kesobb Kanadaban folytatja a festest...uj alkotasi latnak napvilagot,emlitesre melto:Rakoci lepcso,Marosvasarhely c. festmenye vagy az uj kornyeseterol keszult "Montreal ejszaka"c.festmeny de a "Pipacsos mezo" c.absztrakt kompoziciot is ez utobbi idoben keszitti el.

Jovobeli tervei kozt tovabb szerepelnek a muveszet,a festes alltal adott lehetosegeket kihasznalva olyan iranyba haladni ami nem a penzt vagy dicsoseget szolgalja,ennel inkabb a benne levo kepeseget olyan maradando,idotallo,kozerdeku es jotekony celra celokra hasznalni ami nemcsak fennmarad de eszmei erteket is nyujthat.E gondolatai alapjan terveiben szulohelyen Marosvasarhelyen es nagyobb Erdelyi varosokban szeretne megmutatkozni festmenyeivel es ehez mar kesziti is a festmenyeit Erdelyrol es az ott elo emberekrol ,meses tajairol !Eddig elkeszult festmenyei kozul emlitheto pl."Regi Marosvasarhely" vagy a "Rakoczi lepcso"c.festmenyek de az igazan fontosabb alkotasnak szant elkepzeleseirol,vazlatairol egyelore nem kozol adatokat amig ezek bemutatasara nem szervezhet meg egy ujabb kiallitast.

Szamos varosrol keszitett festmenyeket:

Szerkesztve 2012.Aprilis

>> FOLYTATJUK a szerkesztest >>

A festo 2012-tol a Kanadaba telepedik at es itt el,itt folytatja munkajat ! (frissitve: 2015.Feb.)

Elismerések

1980-1990 kozt alltalanos iskolai kiallitasokon szerzet elismerest.Ide sorolhato :3-as,10-es es a 14-es allt.iskola.

2000-2005 kozt kesziti el a "Negy evszak"-ot.ez idotol kezd figyelemre meltobb olaj-vaszon kepeket festeni (Bergenyei alkotasai)

2006-ban megtartotta elso egyeni kiallitasat ami 27 kepbol tevodott ossze es tagja lett a Maros Megyei Festok Szovetsegenek (A.A.P.Mures)

      • Muveinek jelentos resze van magantulajdonban kozismert szemelyisegeknel,a vilag kulombozo orszagjaiban.


Személyes érdeklődés

Atfogo festeszet..multbeli es uj,modern,..rajz es muszaki rajzok..szerkezeti rajz,epiteszeti es szerkezeti elemek,hazepitesi rajz...egyszoval:minden ami kapcsolodik.

E-mail cím

bebe30ms@yahoo.com

Weboldal (keszul)

YOUTUBE video:

http://www.youtube.com/watch?v=SpAXnKR-n-k

Szerkesztve ...

Nehany szo a muveszrol...--Belamaros vita 2015. február 13., 17:22 (CET)Sz.B.@2015Válasz

(Belamaros vita 2015. február 13., 17:22 (CET)Sz.B.@2015)Válasz