További kérdések

Egy beszélgetésfolyam részlete a(z) Szerkesztővita:Xia lapról

Hi Kaen!

Igaz, hogy Teemeah-ot kérdezed itt, de engedd meg hogy röviden segítsek, mert Teemeah 24 nap mulva már Kínában lesz és nyilván rengeteg a teendője a felkészülésben . Kattints a vitalapodon arra a linkre, amelyben személyes mentort kérsz magadnak és kapsz egy tapasztalt szerkesztőt, aki téged szíves-örömest fog támogatni. Méginkább javasolnám neked, hogy legyél autodidakta, mivel magam is csaknem mindent ilyen módon sajátítottam el. Ehhez az kell, hogy előveszel egy kiemelt cikket és megnyitod azt olvasásra. Ezután eltárolod a böngésződ menüjét felhasználva a teljes html lapot a saját adataid közé. Ezt követően megnyitod ugyanezt a cikket szerkesztésre, de pusztán csak azért, hogy a szerkesztői ablak teljes tartalmát bemásoljad a vágólapon keresztül a kedvenc szövegszerkesztődbe és eltárold magadnak. Most nyitsz a windowsban két ablakot egymás mellett: a baloldaliban legyen a html formátumú cikk, a jobboldaliban annak szerkesztési változata. A kettő összevetéséből minden szükséges, sőt haladó szintű szerkesztési fogást megismerhetsz és a Homokozóban kipróbálhatsz működés közben. Szívesen segítek tovább is neked, de a mentorálás még meghaladja a képességeimet.

A commonsban nagyon sok fényképet fogsz találni. A kérdésed elárulta, hogy még nem olvastad el a Segítség cím alatt található dolgokat. Itt kezdők és haladók egyaránt (többnyire) választ kaphatnak a kérdéseikre. Elsősorban a szerzői joggal kapcsolatos kérdéskört érdemes áttanulmányoznod. Ez most köztünk egy nagyon érzékeny ponttá vált a tavaly téli botrány miatt, melynek szomorú következményei voltak és csak rengeteg munkával lehetett menteni a mundérunk becsületét. Ezért kérlek e kérdéskört ismerd meg alaposan és feltétlenül tartsd be a szabályokat. Ezzel sok munkát takarítasz meg a járőröknek, akik amúgy is túlterheltek.

Várom a kérdéseidet és jó tanulást kívánok a két ablakos módszerrel. (Ifjonti koromban magam is írtam filmkritikákat, a Filmkultúra folyóírat egyik versenyén díjazott is lettem, hajszálon múlt, hogy - családi tragédia miatt - nem lett belőlem hivatásos kritikus. Rég volt. Szép volt. Ma már csak emlék.)

Klug Csaba Ferenc vita2011. július 3., 13:31

Köszi szépen, én is a szerkesztős megoldásra gondoltam, hogy összevetem a dolgokat :) Köszönöm szépen amiket írtál, igyekszem megfogadni, bár picit elsőre bonyinak tűnik a sok szabály, és az olvasnivaló, általában szeretek a mélyvízbe ugrani, és azonnal elkezdeni, aztán max hozzátanulok, de kérdezni fogok majd ha nagyon nem megy :)

Kaen el Jericho vita2011. július 3., 16:40

Csinálj első lépésként magadnak egy Piszkozat nevű allapot a bemutatkozó lapodon így: [[/Piszkozat]]

Ezen az allapodon bármit csinálhatsz, senki nem fogja bántani és minden szerkesztési fogást, eszközt kipróbálhatsz rajta. Olyan mintha a saját Homokozód lenne. Előnye: olykor többen egyszerre homokoznak, így egymást zavarhatják. Ettől megmenekülsz.

Az allap egy másik lap kiegészítéséül szolgáló, annak formálisan is alárendelt lap. Allapokból többszintűen lehet építkezni, hiszen egy allapnak is lehetnek allapjai. Így aztán valamennyi munkádat a Piszkozat allapod alá rendelhetsz és amikor kész vagy vele, átnevezed a lapodat, melynek eredménye a kész cikk a főnévtérben, amit már mások is szerkeszthetnek, míg magát az allapjaidat senki nem fogja bántani, mert illetlenség. Különben, ha nem akarod, hogy bántsák tedd a cikk elejére az Építkezés alatt vagy Tatarozás alatt sablont. Ezt megtalálod a Sablonok között, az oda vezető linkkel.

Az alárendeltséget tükrözi, hogy az allap neve két részből áll, először jön a fölérendelt lap neve, ezt pedig egy „/” (per) jel után az allapot megkülönböztető név követi.

Bemutatkozó lapodnak a Piszkozat nevű allapjára egy ilyen link vezet el:

Az allap nevében mindig van egy „/” jel. Ha az allapnak magának is vannak allapjai, akkor azok nevében több „/” jel is lesz, mert ezek választják el az egyes szinteket egymástól.

Az allapokat a Wikipédia szoftvere felismeri, és a lap címe alá az eggyel magasabb szintre mutató linket helyez el.

Jó munkát a mélyvízben. Az alapvető ismereteket azért meg kell tanulni. Kicsit olyan, mintha előbb megtanulunk úszni és csak azután jöjjön a mélyvíz.

Klug Csaba Ferenc vita2011. július 3., 22:15

ezt jobb lenne az ő vitalapjára írni, nem az enyémre :) Már csak azért is, hogy egy helyen legyenek meg neki a tanácsok.

Xiǎolóng vigyázz, harap!2011. július 3., 22:18

Hi Teemeah!

Milyen igaz! A jövőben így teszem. Már csak 23 nap választ el Kínától, meg néhányezer kilóméter. Csak azért nem írígyellek, mert az nem szép. Jó utat, hol sár nincs!

Klug Csaba Ferenc vita2011. július 3., 23:38

Köszönöm :)

Xiǎolóng vigyázz, harap!2011. július 4., 08:19