Stethacanthus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Stethacanthus
Evolúciós időszak: Késő devonkora karbon, 382,7–323,2 Ma
Stethacanthus productus
Stethacanthus productus
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Osztály: Porcos halak (Chondrichthyes)
Alosztály: Cápák és ráják (Elasmobranchii)
Rend: Symmoriida
Család: Stethacanthidae
Nem: Stethacanthus
Newberry, 1889
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Stethacanthus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Stethacanthus témájú kategóriát.

A Stethacanthus a porcos halak (Chondrichthyes) osztályának Symmoriida rendjébe, ezen belül a Stethacanthidae családjába tartozó fosszilis nem.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Stethacanthus 382,7–323,2 millió évvel élt ezelőtt, a késő devon és karbon korokban.

A Stethacanthus nagyon hasonlított a mai cápákra, az üllő alakú hátúszó kivételével. Ez a hátúszó biztos a párkeresésben játszott szerepet, mert csak a hímeken találtak ilyent. A különleges hátúszó felső részét, durva, fog alakú pikkelyek borították. Ehhez hasonló felület a cápa orrán is ült. Ez a két rész talán egy nagy szájat utánzott, így téve félelmetesebbé az állatot.

A Stethacanthus a sekély, part menti vizeket kedvelte, ahol zsákmány után kutatott. Tápláléka kis halak, rákok és fejlábúak voltak.

Bizonyítékok vannak arra, hogy a Stethacanthusok vándoroltak a párzási helyeikre. E helyeken a nőstény cápák szülték kicsinyeiket. A Stethacanthus elég gyorsan tudott úszni, de ennek ellenére sokszor az éhes Dunkleosteus terrelli zsákmányává vált.

A Stethacanthus 70 centiméter hosszú volt.

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe az alábbi 8 faj tartoik:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Fossilworks: Stethacanthus altonensis. [2020. november 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. november 18.)
  2. Michał Ginter (2018). „Symmoriiform sharks from the Pennsylvanian of Nebraska”. Acta Geologica Polonica 68 (3), 391–401. o. DOI:10.1515/agp-2018-0009.  
  3. Fossilworks: Stethacanthus gansuensis. [2018. június 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. november 18.)
  4. Fossilworks: Stethacanthus praecursor. [2018. június 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. november 18.)
  5. Fossilworks: Stethacanthus productus. [2018. június 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. november 18.)

Források[szerkesztés]

  • BBC-Science&Nature-Sea monsters facts
  • Haines, Tim & Chambers, Paul. (2006) The Complete Guide to Prehistoric Life. Canada: Firefly Books Ltd.
  • Newberry, J.S., 1889. On the fossil fishes of the Eerie shale of Ohio (Abstract). Transactions of the New York Academy of Sciences 7: 178- 180. Reference page.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Stethacanthus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.