„Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala” változatai közötti eltérés

Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Bean49 1 évvel ezelőtt a(z) Suhajda Szilárd témában
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a →‎Pagony: bocsánat, csak kivetted
Malatinszky a maga provokatív módján szeretné elérni, hogy admintársai gondolkodjanak el azon, hogy a magukat egy admin által sértve érzett nemadminoknak nem világos, hogy kitől és hol kérhetnek védelmet, és gyakran érzik úgy, hogy az egyik adminra legfeljebb a másik admin mer rászólni.
Címke: 2017-es forrásszöveg-szerkesztő
125. sor: 125. sor:


Néma gyereknek anyja se érti a szavát. Ha nem specifikálsz problémát, nincs mit megoldani. [[User:Bináris|Bináris]]<sup>&nbsp;[[user vita:Bináris|ide]]</sup>&nbsp;Kelt:&nbsp;Wikipédia,&nbsp; 2023. május 28., 10:45 (CEST)
Néma gyereknek anyja se érti a szavát. Ha nem specifikálsz problémát, nincs mit megoldani. [[User:Bináris|Bináris]]<sup>&nbsp;[[user vita:Bináris|ide]]</sup>&nbsp;Kelt:&nbsp;Wikipédia,&nbsp; 2023. május 28., 10:45 (CEST)


== Adminhatáskör ==

Sziasztok, Gipsz Jakab mezei szerkesztő vagyok. Tégla Béla adminisztrátor kitörölte a cikket, amit fáradságos munkával írtam, és amikor megkérdeztem, hogy ezt miért csinálta és mi rosszat csináltam, amivel ezt kiérdemeltem, azt írta vissza, hogy "Kuss, paraszt, nincs moslék!", majd egy napra blokkolt. Kérdésem, hogy hol tehetek panaszt Tégla Béla adminisztrátor ellen, kitől várhatom azt, hogy Tégla Bélát rendreutasítja és kire számíthatok, amikor védelemre van szükségem Tégla Béla adminisztrátor esetleges további túlkapásai ellen.

{{ai|Gipsz Jakab mezei szerkesztő}}

A lap 2023. május 28., 14:04-kori változata

Ezen az üzenőfalon hagyhatsz üzenetet az adminisztrátoroknak. A felvetett problémák megoldását az adminisztrátorok a {{megoldva|~~~~}} sablonnal jelzik a szakasz elején. 

Azokat a szakaszokat, amelyekhez hét napig nem szól hozzá senki, az archiválóbot automatikusan áthelyezi az archívumba. Ha egy felvetésre makacsul nem akar válasz jönni, vagy a megoldás nem kielégítő, a {{függőben|~~~~}} sablon alkalmazásával a szakasz elején elejét veheted annak, hogy az automatikus archiválás eltüntesse a még aktuális szakaszt.

Hasznos tippek
  • Ha mondanivalódat nem csupán az adminisztrátorok tudomására akarod hozni, hanem a teljes szerkesztőségre tartozik, akkor a legjobb helye a nagy látogatottságú Kocsmafal (egyéb) oldalon van.
  • Mások üzeneteivel ne itt vitatkozz, legfeljebb jelezd egy a vitalapra mutató hivatkozással, hogy vita támadt az ügyben. Ezen a lapon ne változtass, ne törölj innen üzeneteket, az üzenőfal kezelése az adminisztrátorok feladata!
  • Ha egy cikkel kapcsolatban szeretnél intézkedést kérni, akkor használd a {{cikk}}(?)másolható minta: {{cikk|szócikk címe}} sablont, amennyiben egy szerkesztő tevékenységére hívnád fel a figyelmet, akkor a {{user}}másolható minta: {{user|azonosító}} vagy {{anon}}(?)másolható minta: {{anon|IP-cím}} használatával segítheted az adminisztrátorok munkáját.

Az adminisztrátorok adminjogot igénylő tevékenységének legfontosabb lépései utólag is nyomon követhetők a következő rendszernaplókban (illetve a MediaWiki-névtér lapjainak laptörténetében): Blokkolási napló | Lapvédelmi napló | Törlési napló.

Az adminisztrátorokra tartozik
  • anonvandalizmus nagyobb mennyiségben (ha a szép szó nem használt). Használd az anon sablont az eset leírásában (de ne a szakaszcímben), pl. {{anon|1.2.3.4}}(?).
  • egy szerkesztő által elkövetett ismétlődő vandalizmus vagy a közösségi szabályok súlyos megsértése. (Ami nem ismétlődő és nem súlyos, először próbáld a kérdéses szerkesztővel megbeszélni. A megbeszélési kísérletet lehetőleg hivatkozással együtt mellékeld.) Használd a {{szerkesztő}} sablont az eset leírásában (de ne a szakaszcímben), pl.: {{szerkesztő|ProblémásSzerk}}.
  • rendetlenkedő botok átmeneti, védekezésjellegű blokkolása
  • védett lap módosítása, lapok levédése, létrehozás elleni védelme vagy a védelem feloldása. Használd a {{cikk}}(?) sablont (de ne a szakaszcímben), pl. {{cikk|Zabhegyezés}}(?).
  • spammel kapcsolatos problémák, weboldalak felvétele a fehér- vagy a feketelistára vagy a nemzetközi feketelistára, illetve eltávolításuk onnan
  • a felhasználói felület szövegeinek módosítása (a MediaWiki-névtér lapjai ugyanis általában védettek)
  • minden olyan ügy, amit nem tudsz elbírálni egyedül, hogy kire tartozik, és nem szerepel az alábbi, ide nem tartozó ügyek listájában (ugyanakkor ezeket is érdemes a kocsmafalon szóvá tenni előbb, ahol tapasztalt szerkesztők meg tudják válaszolni a kérdést, mert könnyen lehet, hogy nem igényel adminisztrátort).

Több Wikimedia-projektre kiterjedő („crosswiki”) vandalizmus gyanúja esetén érdemes megnézni a Metán a Vandalism reports lapot, illetve ott is jelezni a problémát a Current cross-wiki vandalism szakaszban a {{luxotool|usernév}} sablon használatával.

Nem az adminisztrátorokra tartozik
Mi a teendő, ha nem felelnek az adminok?

Ha valami oknál fogva épp egyetlen admin sincs talpon a vidéken, érdemes benézni a Wikipédia-IRC-re, ahol egyrészt adminok is elő szoktak fordulni, másrészt tapasztalt szerkesztőkkel lehet értekezni élőben, és kiderülhet, hogy adminra nincs is épp szükség… (belépés). Ha épp senki se reagál, az !admin parancs begépelésével riasztani lehet az aktuálisan IRC-n lógó adminokat.

Mi a teendő a kifogásolt adminisztrátori intézkedésekkel?

Az ilyesmi kitárgyalására külön allap működik: Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala/Intézkedések megvitatása. Amennyiben hosszabb megbeszélést igénylő észrevételek/problémák/javaslatok merülnek fel, ott érdemes megbeszélést kezdeményezni, illetve innen, az üzenőről oda átvinni az ilyesmivel kapcsolatos elnyúló vitákat, hogy a tematikus allapon könnyebben követhető, archiválható és utólag visszakereshető legyen. A tematikus allap megfelelő használata esetén önmagában is megmutatja, milyen típusú problémák merülnek fel az adminisztrátorok működésével kapcsolatban.

Az adminüzenő archívumai időrendben

Technikai okból közzétesszük az üzenőfal vitalapjának linkjét, amivel hozzáférhető annak archívuma: link, de kérjük, hogy a lapra már ne írj semmit, az ott található linkeket ne módosítsd.

Sziráki Tamás hangneme

Figyelmetekbe ajánlanám Sziráki Tamás durva hangnemét. Vita:pasta#Kínai tészta Már másnak is hasonló modorban válaszolt. Pl. Vita:Orbán Viktor#Gimnáziumi alapszervezeti KISZ-titkár nem politikai karrier Pegy22 vitalap 2023. május 21., 14:58 (CEST)Válasz

Szent Szalvátor!

Van Prágában két annyira hasonló nevű templom, hogy a magyar útikönyvek rendszeresen összekeverik őket. Mire kifésültem a gubancot, addigra kétszer is megváltoztattam a Szent Szalvátor-templom (Prága) lap nevét — nem kellett volna. Légyszí, csináljátok ezeket vissza!

Még továbbá ennek az interwikije most nem a jó helyre mutat, hanem arra, ahová a Legszentebb Megváltó Temploma (Klementinum) intézménynek kell majd mutatnia. Ezt gyakorlatilag megírtam már, csak a visszanevezésekre és az interwiki felszabadulására várok.

Bocs a gubancokért:

P/c vita 2023. május 27., 00:52 (CEST)Válasz

Nem világos: mit kell mire átnevezni? Pagony üzenet 2023. május 27., 01:10 (CEST)Válasz


Az igazán fontos a jelenlegi (téves) interwiki leirtása. Emellett nagyon jó lenne a tévesen kiosztott Legszentebb Megváltó temploma név felszabadítása — ez ugyanis a másik templom magyar neve (és arról lesz jó a mostani interwiki).

Bocs a hülyeségekért:

P/c vita 2023. május 27., 08:45 (CEST)Válasz

@Pásztörperc: A téves átirányítást töröltem; az interwikiket a wikidatában lehet megváltoztatni, de ahogy néztem, most jó helyre visznek. – Crimeavita 2023. május 27., 08:55 (CEST)Válasz

Kösz, de a helyes interwiki ide vinne: Kostel svatého Salvátora (Praha, Salvátorská ulice)

Mindenkit megtéveszt, hogy a Szent Szalvátor piszkosul hasonlít a Legszentebb Szalvátorhoz (és ebből a Szalvátor mindkét esetben a Megváltót jelenti, miközben van egy raklapnyi Szalvátor nevű szent is).

P/c vita 2023. május 27., 09:26 (CEST)Válasz

Lehetséges, hogy magukat a cseheket is megtévesztette a név hasonlósága? A Kostel Nejsvětějšího Salvátor szócikkükben szereplő kép is ugyanaz, mint nálunk a Szent Szalvátor-temploméban. Csigabiitt a házam 2023. május 27., 09:33 (CEST)Válasz

@Pásztörperc: megváltoztattam a WD-hivatkozást. Csigabiitt a házam 2023. május 27., 09:35 (CEST)Válasz

A képeket is én rontottam el, amikor még egyszer (és remélhetőleg utoljára) összekevertem a két templomot. De már kijavítottam. Ma klubba megyek, de holnap fölteszem a másikat is.

Nagy kösz mindenkinek:

P/c vita 2023. május 27., 09:38 (CEST)Válasz

Suhajda Szilárd

A Suhajda Szilárd lap védelmi szintjét kérném növelni, megerősített szerkesztőktől felfelé. Túl sok a kéretlen tartalom a félvédelemmel is. Köszönöm. Tomcsy üzenet 2023. május 27., 17:49 (CEST)Válasz

Mivel eddig sem volt adminisztrátori téma, a továbbiakban pedig kifejezetten tartalmi ügyről van szó, nem ez a hely a megbeszélés helye (lásd Nem az adminisztrátorokra tartozik -- tartalmi viták (vedd fel a kapcsolatot az illetékes műhellyel, használd a véleménykérés oldalt, esetleg, ha kibékíthetetlenek az ellentétek, használd a vitarendezést). A megnevezett fórumok valamelyikére kéretik átköltözni. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2023. május 28., 10:02 (CEST)Válasz

Pagony

Nem adminisztrátori hatáskör. Nem adminhatáskör:Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2023. május 28., 06:59 (CEST)Válasz

Nem értem Pagony ámokfutását. Visszavonta megbízható forrásokkal alátámasztott szerkesztésemet, és elfogadhatatlan stílusban nekem támadt. Ez az a légkör, amit sokan kifogásolnak. Nem lehetne közösségileg fellépni az ilyenek ellen? – Bean49 vita 2023. május 28., 02:45 (CEST)Válasz

Könnyebben tudna a közösség fellépni Pagony ámokfutása ellen, ha belinkelnéd a lapot, ahol Pagony a téged sértő adminisztrátori intézkedést végezte. -- Malatinszky vita 2023. május 28., 03:27 (CEST)Válasz

Már bocs, de sokszor te is olyan hangnemet ütsz meg, ami kifogásolható (nem kell azzal visszavágni, hogy én is, mert tudom magamról). A szerkesztéseddel pedig az a baj, hogy a forrás nem támasztja alá azt, amit te beírtál. Egyik forrás sem tartalmazza azt az, általad beírt állítást, hogy 2023. május 25-én hunyt el. Lehet, hogy a források megbízhatóak, de az általad beírt információt nem támasztják alá. Jogos volt a visszavonás, és egyáltalán nem nevezhető ámokfutásnak. Pagony előtt én is szerkesztettem a szócikket, és az elhangzottak alapján módosítottam. Pagony ennél egy kicsivel tovább ment. Ennyi történt. Én emiatt nem kiáltanék lincselésért. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2023. május 28., 03:01 (CEST)Válasz

Adminisztrátori eszközökkel vont vissza valamit, azért ezen a lapon van a téma? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2023. május 28., 06:57 (CEST)Válasz

Ki és mikor írhatja be, hogy elhunyt a hegymászó? Azt nem lehet mondani, hogy nincs rá forrás. Én adtam kettőt az ezerből. Miért kell abból álljon a Wikipédia szerkesztése, hogy szélmalomharcot vívunk a Pagonyokkal? – Bean49 vita 2023. május 28., 09:23 (CEST)Válasz

Az általad betett két forrás közül melyikben szerepel(t) expliciten, hogy 2023. május 25-én hunyt el? Tedd ide a linkjét és konkrét idézetet a szövegből! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2023. május 28., 09:29 (CEST)Válasz

A nap nem annyira fontos. Be lehet írni, hogy nem lehet tudni pontosan, habár valószínűsíteni lehet, hogy 25. Az viszont fontos lenne, hogy elhunyt. – Bean49 vita 2023. május 28., 09:32 (CEST)Válasz

Na, erről van szó. Forrás nélküli állítást írtál be, most meg itt hepciáskodsz. Itt nem a Pagonyokkal van baj, inkább a Bean49-ekkel. Csak, hogy stílusos legyek. A valószínűsíteni lehet az milyen forrásolási módszer? Melyik irányelvünk tartalmazza a használatát? Szerintem engedd el ezt az ügyet. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2023. május 28., 09:39 (CEST)Válasz
Megint jössz a tereléssel, mint mindig. Ki és mikor írhatja be, hogy elhunyt a hegymászó? Azt nem lehet mondani, hogy nincs rá forrás. Beírom én is, csak mondjátok meg, hogyan, hogy ne jöjjön egy Pagony, és vonja vissza. Köszönöm. Bean49 vita 2023. május 28., 09:42 (CEST)Válasz
Ez igen, mert ezt a stílust senki sem kifogásolja... Semmilyen terelés nincs itt, nemhogy megint jövő. Beírtad, hogy 2023. május 25-én hunyt el? Igen. Szerepelt a betett forrásban? Nem. Az irányelveknek megfelelően el lett távolítva az információ? Igen. Ha valaki, akkor itt te vagy az, aki terel. Szerintem akkor lehet beírni, hogy elhunyt, amikor forrásban megjelenik az, hogy halottá nyilvánították. Jó lenne, ha ebből az agresszív gengsztertempóból kicsit visszább vennél! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2023. május 28., 09:49 (CEST)Válasz
Más valaki tudna segíteni? Köszönöm. Bean49 vita 2023. május 28., 09:59 (CEST)Válasz

Megértettem, hogy nem admin hatáskör, de most kifejezetten az adminisztrátoroktól szeretnék segítséget kérni. – Bean49 vita 2023. május 28., 10:07 (CEST)Válasz

Attól még hadd kérjek. Nem kell segítsél. – Bean49 vita 2023. május 28., 10:13 (CEST)Válasz

Tegnap, 27-én levédtem a lapot anonok ellen, majd Tomcsy kérésére módosítottam, és egy szinttel feljebb emeltem a védettséget. Ennyi volt az admintevékenységem. Utána szerkesztett még a cikkben Tomcsy, Csurla, Bináris, de a laptörténetet követve mindhárman megértették, miért kellett a védelem, illetve tudták maguktól is: nincs konkrét forrás az elhalálozásra, pláne a dátumára (sőt: arra igenis van, hogy ma, 28-án még egyszer ellenőrzik helikopterrel a terepet). Te minderre ügyet se vetve betetted a Facebook-oldalt, beírtad, hogy meghalt 25-én, beraktad a 2023-as halálozások kategóriát -- amit egyik előtted járt szerkesztő sem tett meg. Utána jöttek Hungarikusz Firkász, majd az én szerkesztéseim. Részedről viszont, ismétlem, minimális forráskezelés/értékelés sem történt meg. – Pagony üzenet 2023. május 28., 11:30 (CEST)Válasz
Olvastad a forrásokat, amiket megadtam? A 25-öt most hagyjuk, írhatjuk bárhogy, segíthetnél te is vagy valaki, hogy hogyan nem vonod vissza. A lényeg, hogy egy napja kis túlzással egy ország gyászolja, beleértve a családtagokat is. Tiszteletlen. Nem igaz, hogy nincs forrás, ezer van, elsődleges is és átvett is, csak el kell olvasni. Bean49 vita 2023. május 28., 11:35 (CEST)Válasz

Laptörténet összefésülése

Kérném a Szerkesztő:Hári Zalán/Gyógynövények (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) laptörténetének bedolgozását a Gyógynövény (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) cikkbe. Köszönöm! – Hári Zalán macskazug 2023. május 28., 08:37 (CEST)Válasz

Hungarikusz Firkász

Nem adminisztrátori hatáskör. Nem adminhatáskör:A szakasz nem tartalmaz semmilyen problémafelvetést vagy kérést, nincs teendő. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2023. május 28., 10:29 (CEST)Válasz
Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaA szakasz nem tartalmaz semmilyen problémafelvetést vagy kérést, nincs teendő. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2023. május 28., 10:29 (CEST)Válasz

Ugye! A másik. Ez sem lesz adminhatáskör, esetleg ez is vissza lesz vonva. Mindenki azt csinál, amit akar, kivéve, ha nem admin. – Bean49 vita 2023. május 28., 10:21 (CEST)Válasz

Teendő nem csak az, hogy törölsz egy lapot. Teendő az is, hogy kiállsz egy átlag szerkesztő mellett egy elszabadult adminnal szemben. Félreértés ne essék, nem várom el. – Bean49 vita 2023. május 28., 10:44 (CEST)Válasz

Néma gyereknek anyja se érti a szavát. Ha nem specifikálsz problémát, nincs mit megoldani. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2023. május 28., 10:45 (CEST)Válasz


Adminhatáskör

Sziasztok, Gipsz Jakab mezei szerkesztő vagyok. Tégla Béla adminisztrátor kitörölte a cikket, amit fáradságos munkával írtam, és amikor megkérdeztem, hogy ezt miért csinálta és mi rosszat csináltam, amivel ezt kiérdemeltem, azt írta vissza, hogy "Kuss, paraszt, nincs moslék!", majd egy napra blokkolt. Kérdésem, hogy hol tehetek panaszt Tégla Béla adminisztrátor ellen, kitől várhatom azt, hogy Tégla Bélát rendreutasítja és kire számíthatok, amikor védelemre van szükségem Tégla Béla adminisztrátor esetleges további túlkapásai ellen.

– Aláíratlan hozzászólás, szerzője Gipsz Jakab mezei szerkesztő (vitalap | szerkesztései)