Skalárszorzatos vektortér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Két vektor közötti szög a skalárszorzattal értelmezve

A lineáris algebrában és a funkcionálanalízisben a skalárszorzatos vektortér vagy prehilberttér egy vektortér, melyen még skalárszorzat is definiálva van a szokásos tulajdonságaival. Ha az alaptest valós, akkor a vektortér euklideszi; ha az alaptest komplex, akkor a tér unitér. Egyes szerzők azonban eltérnek ettől, és a valós, illetve komplex vektortereket is nevezik unitérnek vagy euklideszinek. A véges dimenziós, n-dimenziós vektortér euklideszi terek az n-dimenziós euklideszi tér modelljei.

A skalárszorzat jelentőségét az adja, hogy segítségével lehet a vektorok hosszát, a matematika nyelvén normáját; és vektorpárok közrezárt szögét értelmezni, távolságokat mérni. Emiatt a skalárszorzatos vektorterek normált terek is. Ha a normált tér teljes a norma által indukált metrikára, akkor a tér Hilbert-tér.

Formális definíció[szerkesztés]

A klasszikus geometriában fontos a távolságok és a szögek mérése. Az euklideszi geometria axiómarendszerében ezt az egybevágóság axiómája biztosítja. Descartes-féle koordináta-rendszerben a távolságok és szögek skalárszorzattal számíthatók. A skalárszorzatos vektorterek ezt általánosítják: rögzítenek egy bázist, és ehhez egy skalárszorzatot, ami alapján értelmezhetők ezek a fontos jellemzők.

A skalárszorzatos vektorterekben a többi vektortérhez hasonlóan értelmezzük a vektorok összeadását és skalárral szorzását, szokásos tulajdonságaikkal:

Legyen a valós vagy komplex számok teste, és legyen vektortér a test fölött! Ekkor a vektorok összeadására Abel-csoportot alkot, azaz a vektorok összeadása kommutatív, asszociatív, és minden vektornak van ellentettje. A skalárral szorzás disztributív skalár és vektor szempontjából, és asszociatív is, illetve az alaptest egységeleme a skalárral szorzás neutrális eleme. Ezeknek a műveletek részletes leírása megnézhető Vektortér cikkünkben.

A skalárszorzatos vektorterekben egy harmadik művelet is értelmezve van, a skalárszorzat. Ez valós esetben egy pozitív definit szimmetrikus bilineáris forma, komplex esetben egy pozitív definit Hermit-féle szeszkvilineáris forma, ami egy leképezés úgy, hogy minden és esetén:

  • (1)   
  • (2)   
  • (3)    (valós esetben a konjugálás elhagyható)
  • (4a)    és
    (4b)  (második argumentumában lineáris)

A (3) és (4) tulajdonságokból következik:

  • (5a)    és
    (5b)  első argumentumban szemilineáris - valós esetben a konjugálás elhagyható, ekkor a skalárszorzat első argumentumában is lineáris; tehát a skalárszorzat bilineáris.

A fenti definíció az elméleti fizikában használatos. Gyakran azonban ehelyett a második argumentumban konjugálnak. Vagyis:

  • (4a') 
lineáris az első argumentumban
  • (5a') 
szemilineáris a második argumentumban. Mindig figyelnünk kell arra, hogy az adott szerző melyik változatot használja. Valós esetben a konjugálásnak nincs hatása, így elhagyható.

Jelölés[szerkesztés]

A skalárszorzást jelölheti , de ha nem érthető félre, akkor a szorzópont elhagyható. Ilyenkor a betűkön jelölik, hogy itt mindkét tényező vektor, így kövéren nyomtatják, aláhúzzák a betűket, vagy nyilakkal jelzik. Így például skaláris szorzás, míg skalárral szorzás.

Elterjedt jelölés a , melyet a funkcionálanalízis is használ. Ebből származik a Braket-jelölés, amit a kvantummechanikában előszeretettel alkalmaznak: .

Példák[szerkesztés]

A valós számok vektorterében az , illetve a komplex számok vektorterében a egyszerű példák skalárszorzatos vektortérre.

Véges dimenziós vektortérben, -ben a standard skalárszorzat:

amivel teljessége miatt nemcsak skalárszorzatos vektortér, hanem Hilbert-tér is. Minden Hilbert-tér skalárszorzatos vektortér is egyben.

Egy további példa a -ből -be menő függvények tere, az

skalárszorzattal, ahol folytonos pozitív súlyfüggvény. Ahelyett, hogy , feltehetjük, hogy . Ebben a térben az ortogonális bázisokat ortogonális függvényrendszereknek nevezik. Példák a trigonometrikus függvények, a Legendre-polinomok, a Csebisev-polinomok, a Laguerre-polinomok és az Hermite-polinomok.

Norma[szerkesztés]

A skalárszorzat normát indukál a vektortéren:

.

A háromszög-egyenlőtlenség a Cauchy–Bunyakovszkij–Schwarz-egyenlőtlenséggel bizonyítható:

.

Az indukált normával a skalárszorzatos vektortér normált tér, ahol teljesül a paralelogrammaazonosság:

.

Megfordítva, a Jordan-Neumann-tétel szerint, ha egy normált térben teljesül a paralelogrammaazonosság, akkor van skalárszorzat, ami a normát indukálja, így a tér skalárszorzatos. A skalárszorzat a polarizációs formulával számítható, valós esetben:

.

Besorolás a vektorterek hierarchiájába[szerkesztés]

A skalárszorzat által indukált normával a skalárszorzatos vektortér normált tér. Így metrikus tér, tehát topologikus tér is; geometriai, illetve topológiai szerkezete van.

A teljes skalárszorzatos terek Hilbert-terek. Minden skalárszorzatos vektortér izometrikus izomorfia erejéig Hilbert-térré tehető teljessé tétellel.

Általánosítások[szerkesztés]

A tenzoralgebra szempontjából a skalárszorzat:

felfogható másodfokú tenzorként a

jelöléssel, ahol a tenzorszorzat, és a duális tere. Itt metrikus tenzor vagy metrika. A skalárszorzat előjelmegkötése azt jelenti, hogy a -hez tartozó mátrix pozitív definit, vagyis csak pozitív sajátértékei vannak.

A skalárszorzatos vektorterek általánosításai a bilineáris terek, ahol skalárszorzat helyett hermitikus formát vagy bilineáris formát használnak, amiről nem kötik ki, hogy pozitív definitnek kell lennie. Ennek egy fontos példája a Minkowski-tér a speciális relativitáselméletből, melynek metrikája vagy előjelű sajátértékekkel bír.

Forrás[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Prähilbertraum című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.