Revillagigedo-palota

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Revillagigedo-palota
TelepülésSpanyolország Gijón
Építési adatok
Építés éve18. század eleje
Építési stílus
Építész(ek)Francisco Menéndez Camina
Hasznosítása
Felhasználási terület
  • palota
  • Historical Emsemble (Spain)
  • látogatóközpont
Elhelyezkedése
Revillagigedo-palota (Spanyolország)
Revillagigedo-palota
Revillagigedo-palota
Pozíció Spanyolország térképén
é. sz. 43° 32′ 43″, ny. h. 5° 39′ 49″Koordináták: é. sz. 43° 32′ 43″, ny. h. 5° 39′ 49″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Revillagigedo-palota témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Revillagigedo-palota (spanyolul: Palacio de Revillagigego) a spanyolországi Gijón városának egyik 18. századi műemléke. Ma művészeti kiállítások látogathatók benne.

Története[szerkesztés]

A település kikötőjéhez tartozóan már a 15. században felépült az a négyzet alaprajzú torony, amely ma a palota részét képezi. Ehhez toldották hozzá a 18. század elején (1704 és 1723 között), minden bizonnyal Francisco Menéndez Camina tervei alapján a palota többi részét, méghozzá Carlos Miguel Ramírez de Jove, San Esteban de Natahoyo első őrgrófjának megrendelésére. A középkori torony a nyugati (a kikötő felőli), a másik torony pedig ennek szinte pontos másaként épült fel. A palotával egybeépült Keresztelő Szent János társaskáptalani templom 1720-ban épült Pedro Muñiz Somonte elképzelései szerint.[1] [2]

1985-ben a Caja Astur vásárolta meg, majd képzőművészeti kiállításokat rendeztek be benne.[1]

Leírás[szerkesztés]

Az épület az észak-spanyolországi Gijón város északi részén, a Szent Katalin-félsziget „tövében” épült fel, mindössze néhány tucat méter választja el az Atlanti-óceán partján fekvő kikötőtől, amelyet ma sportcélokra használnak.

A faragott kőtéglákból épült palota két szögletes tornya a nyugati és a keleti végén áll, ezek valamivel magasabbak az őket összekötő központi résznél. Tetejükön fogazott pártázatot alakítottak ki, délre néző falaikon hat-hat szögletes, a fal síkjából kiemelkedő kőkerettel rendelkező ablak nyílik. A központi rész homlokzata jóval díszítettebb: felületét övpárkányhoz hasonló megoldásokkal három szintre, és minden szinten belül oszlopokkal és pilaszterekkel öt-öt részre tagolták. Az alsó szint öt részében öt félköríves záródású kapu nyílik, a második szinten öt erkély, a felső szinten pedig négy ablak: a középső részben viszont ablak helyett az építtető Ramírez Jove család címere látható.[2] A két fölső szint nyílászáróinak keretezése mixtilineáris vonalú.[1]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Palacio de Revillagigedo (spanyol nyelven). Asociación Española de Amigos de los Castillos. (Hozzáférés: 2021. április 22.)
  2. a b Colegiata y Palacio de Revillagigedo (spanyol nyelven). Turismo Asturias. (Hozzáférés: 2021. április 22.)