Reggel a fenyvesben

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Reggel a fenyvesben (Утро в сосновом лесу)
MűvészIvan Siskin, Konsztantyin Szavickij (1889)
Műfajtájképfestészet
Magasság139 cm
Szélesség213 cm
MúzeumÁllami Tretyjakov Galéria
GyűjteményÁllami Tretyjakov Galéria
TelepülésMoszkva
Anyagolajfesték, vászon

A Reggel a fenyvesben (oroszul: Утро в сосновом лесу) Ivan Siskin és Konsztantyin Szavickij orosz művészek festménye. A medvéket Szavickij festette,[1] de Pavel Tretyjakov műgyűjtő eltávolíttatta aláírását, mondván, „az ötlettől kezdve a megvalósításig minden a Siskinre jellemző festői stílust és kreatív módszert mutatja”.[2] A festményt ezt követően egyedül Siskinnek tulajdonították.

A Reggel a fenyvesben nagyon népszerűvé vált, reprodukciói megjelentek különféle tárgyakon, köztük a Vörös Október édességgyár mackós csokoládéinak csomagolásán is.[3] Egy közvéleménykutatás szerint Viktor Vasznyecov Bogatirok c. képe mögött a festmény a második legnépszerűbb volt Oroszországban.[4]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Morning in a Pine Forest című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Загадка картин Ивана Шишкина. Spbdnevnik.ru
  2. Утро в сосновом лесу 1889. Artclassic.edu.ru. [2007. november 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. április 2.)
  3. Chocolate "Mishka Kosolapy". Russiantable.com. [2013. december 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. április 2.)
  4. Утро в сосновом лесу. Shishkin-art.ru. [2009. február 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. április 2.)

További információk[szerkesztés]