Portál:USA/Ajánlott cikk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A szenátus az Andrew Johnson elnök leváltásáról szóló indítványt tárgyalja 1868. február 24-én

Az Amerikai Egyesült Államok elnökének leváltása az ország alkotmányának előírásai szerint a Kongresszus mindkét házának részvételével lefolytatott eljárás keretében lehetséges. Az elnök elmozdítása nem puszta politikai aktus: az ország vezetőjét csak akkor lehet hivatalától megfosztani, ha a szenátus kétharmados többséggel bűnösnek találta hazaárulás, vesztegetés, vagy egyéb súlyos bűncselekmény illetve vétség miatt.

Az elnök leváltására irányuló – bírósági tárgyalásra emlékeztető – eljárás mindig a képviselőházban kezdődik. A képviselők egyszerű többséggel döntenek arról, hogy vádat emelnek-e az elnök ellen. Az eljárásnak ezt a vádemelési részét angolul impeachmentnek nevezik.

Ha a képviselőház vádat emelt az elnök ellen, akkor az eljárás a szenátusban folytatódik. A szenátus ülését ilyenkor a Legfelsőbb Bíróság főbírája vezeti. A szenátorok áttekintik a bizonyítékokat, majd megvitatják a vádat, végül szavaznak. Ha az elnököt valamelyik vádpontban a jelen lévő szenátorok kétharmada bűnösnek találja, az elnök elveszti hivatalát.

Az ország történetében még nem volt példa arra, hogy az elnököt elmozdították volna hivatalából.

Tovább a szócikkhez…