Pompeia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pompeia
Születettnem ismert
ókori Róma
Elhunytnem ismert
nem ismert
Állampolgárságarómai
Házastársa
SzüleiCornelia
Quintus Pompeius Rufus
A Wikimédia Commons tartalmaz Pompeia témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Pompeia (élt i. e. 1. században) Quintus Pompeius Rufus consul és Cornelia Sulla (Lucius Cornelius Sulla leánya) gyermeke, és Caius Iulius Caesar második felesége volt i. e. 67-től, egy évvel az első feleség, Cornelia Cinna halála után.

Ez a házasság közeledés volt Lucius Cornelius Sulla felé, mivel a populares polgárháborús párt, aminek vezetői Lucius Cornelius Cinna és Caius Marius voltak éppen vesztésre állt. Ez a feleségválasztás i. e. 63-ban hozta meg gyümölcsét, amikor Caesar pontifex maximus lett.

I. e. 62-ben a Dea Bona ünnepen Publius Clodius Pulcher női ruhába öltözve bejutott Caesar házába, és bár házasságtörésre nem volt semmilyen bizonyíték, a dolognak válás lett a vége.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. RSCD / Pompeii (ii)
  2. Digital Prosopography of the Roman Republic (angol nyelven). (Hozzáférés: 2021. június 10.)
  3. Digital Prosopography of the Roman Republic (angol nyelven). (Hozzáférés: 2021. június 10.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pompeia (wife of Julius Caesar) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.