Optofluidika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az optofluidika olyan kutatási és technológiai terület, amely egyesíti a fluidika (különösen a mikrofluidika) és az optika előnyeit. A technológia alkalmazásai közé tartoznak a kijelzők, a bioérzékelők, a lab-on-chip eszközök, a lencsék, a molekuláris képalkotó eszközök és az energia.

Történelem[szerkesztés]

A folyadékoptikai eszközök ötlete legalább a 18. századig visszavezethető, amikor a higanyból készült forgó tócsákat folyadéktükrös távcsövekként javasolták (és végül kifejlesztették). A 20. században olyan új technológiákat fejlesztettek ki, mint a festéklézerek és a folyadékmag hullámvezetők, amelyek kihasználták a folyadékok által biztosított hangolhatóságot és fizikai alkalmazkodóképességet ezekben az újonnan megjelenő fotonikai rendszerekben. Az optofluidika területe formálisan a 2000-es évek közepén kezdett kialakulni, amikor a mikrofluidika és a nanofotonika területe kiforrott, és a kutatók elkezdték keresni a szinergiákat e két terület között.[1] A terület egyik elsődleges alkalmazási területe a Lab-on-a-chip és a biofotonikai termékek.[2][3][4]

Vállalatok és technológiaátadás[szerkesztés]

Az optofluidikai és a kapcsolódó kutatások számos új termék és induló vállalkozás létrejöttéhez vezettek. A Varioptic számos alkalmazásban alkalmazható, elektrovíz-alapú lencsék fejlesztésére specializálódott. Az Optofluidics, Inc. 2011-ben indult a Cornell Egyetemről azzal a céllal, hogy a molekuláris csapdázáshoz és a betegségdiagnosztikához fotonikus rezonátor-technológián alapuló eszközöket fejlesszen ki. A Liquilume a UC Santa Cruzból a nyílthullámvezetőkön alapuló molekuláris diagnosztikára specializálódott.

2012-ben az Európai Bizottság új COST-keretet (Európai Tudományos és Technológiai Együttműködés) indított, amely kizárólag az optofluidikai technológiával és azok alkalmazásával foglalkozik.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (2006) „Developing optofluidic technology through the fusion of microfluidics and optics”. Nature 442 (7101), 381–386. o. DOI:10.1038/nature05060. PMID 16871205.  
  2. Zahn, p. 185.
  3. Boas, Gary (2011. június 1.). „Optofluidics and the Real World: Technologies Evolve to Meet 21st Century Challenges”. Photonics Spectra. (Hozzáférés: 2011. június 26.)  
  4. Optofluidics: Optofluidics can create small, cheap biophotonic devices, 2006. július 1. (Hozzáférés: 2011. június 26.)[halott link]
  5. COST Action MP1205 Advances in Optofluidics: Integration of Optical Control and Photonics with Microfluidics. [2017. november 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. február 14.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]