Muriwaimanu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Muriwaimanu
Evolúciós időszak: Paleocén, 58 Ma
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Neoaves
Csoport: Passerea
Csoport: Ardeae
Csoport: Aequornithes
Rend: Pingvinalakúak (Sphenisciformes)
Család: ?
Alcsalád: ?
Nem: Muriwaimanu
Mayr et al., 2018
Faj: M. tuatahi
Tudományos név
Muriwaimanu tuatahi
Ando, Jones & Fordyce, 2006
Szinonimák
  • Waimanu tuatahi Ando, Jones & Fordyce, 2006
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Muriwaimanu témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Muriwaimanu témájú kategóriát.

A Muriwaimanu a madarak (Aves) osztályának és a pingvinalakúak (Sphenisciformes) rendjének, eddig az egyik legbazálisabb, azaz alapibb fosszilis neme.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Muriwaimanu ezelőtt 58 millió éve élt, a középső paleocén korszakban, majdnem mindjárt a kréta–tercier kihalási esemény, valamint a nem madárszerű dinoszauruszok kihalása után. A Muriwaimanu tuatahi-t korábban a Waimanu madárnembe sorolták be, Waimanu tuatahi név alatt. Azonban 2018-ban, további kutatások következtében kivonták onnan és megalkották a mai nemét.[1][2]

Az első Muriwaimanu maradványt 1980-ban, az új-zélandi Waipara folyó menti Canterbury városhoz tartozó Waipara zöldhomokkő formációban találták meg. A neve a maori nyelvből ered, jelentése: „vízimadár utáni” = Waimanu utáni; hiszen 2 millió évvel fiatalabb annál.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Slack, K.E., Jones, C.M., Ando, T., Harrison G.L., Fordyce R.E., Arnason, U. and Penny, D. (2006). "Early Penguin Fossils, plus Mitochondrial Genomes, Calibrate Avian Evolution." Molecular Biology and Evolution, 23(6): 1144-1155. doi:10.1093/molbev/msj124 PDF fulltext Supplementary Material Archiválva 2009. december 16-i dátummal a Wayback Machine-ben.
  2. a b (2018) „A well-preserved new mid-Paleocene penguin (Aves, Sphenisciformes) from the Waipara Greensand in New Zealand”. Journal of Vertebrate Paleontology Online edition, e1398169. o. DOI:10.1080/02724634.2017.1398169.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Muriwaimanu című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]