Monforti Johanna nápolyi királyné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Monforti Johanna nápolyi királyné

Született1433. november 10.
Auray
Elhunyt1498. december 19. (65 évesen)
Anjou
ÉdesapjaGuy XIV de Laval
ÉdesanyjaIsabella of Brittany
Testvére(i)
  • Guy XV de Laval
  • Jean de Laval
  • Hélène de Laval
HázastársaI. René nápolyi király
A Wikimédia Commons tartalmaz Monforti Johanna nápolyi királyné témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Monforti Johanna (Auray, 1433. november 10.Maine-et-Loire, 1498. december 19.) nápolyi királyné

Élete[szerkesztés]

A franciaországi Bretagne tartományban született XIV. Guy laval-i gróf és Bretagne-i Izabella hercegnő harmadik gyermekeként. Két nővére (Jolán és Franciska), és négy húga (Anna, Arthuse, Helén és Lujza) született. Volt még három öccse is, Ferenc, János és Péter.

Apai nagyszülei: XIII. Guy laval-i gróf és Anne Tinténiac grófkisasszony. Anyai nagyszülei: V. János bretagne-i herceg és Valois Johanna francia királyi hercegnő.

Johanna apja Jeanne d’Arc oldalán harcolt több csatában is. 1454. szeptember 10-én Johanna hozzáment a nála 24 évvel idősebb I. René nápoly-szicíliai királyhoz, aki egy évvel korábban özvegyült meg, s addigra már 6 gyermek édesapja volt (3 törvényes és 3 fattyú gyermek).

A kívülállók számára úgy tűnt, a király nagyon szereti feleségét, aki állítólag nemcsak szép volt, hanem elbűvölő modora is volt. Az irodalomkedvelő René rengeteg verset írt imádott nejéhez.

A nagy korkülönbség ellenére házasságuk boldognak bizonyult, habár közös gyermekük sajnos nem született frigyük majdnem 26 éve során. A nápolyi nép körében igen népszerű volt a királyné, aki mindig jószívvel viseltetett irántuk. René 1480-ban hunyt el. Az asszony többé nem ment férjhez. 1498. december 19-én, 65 éves korában hunyt el. Teste elhunyt férje mellett nyugszik a mai napig.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]