Milbeaut

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Fujitsu Milbeaut kép- és videoprocesszorok nem mások, mint egylapkás rendszerekbe épített[1][2] multiprocesszoros médiaprocesszorok.

A 2000-ben indult M-1-es sorozattal kezdődően mindegyik (2013-ban jelent meg a 7.) generáció több különböző változattal is rendelkezett, a beépített modulokat és a processzormagok számát és az alkalmazási területet tekintve. Felhasználási köre igen széles, ezeket az egységeket mobiltelefonokban, kompakt digitális fényképezőgépekben, MILC és DSLR típusú gépekben – például Leica M és Leica S2 kamerákban,[3] Nikon DSLR-ekben (lásd: Nikon EXPEED), egyes Pentax K-mount kamerákban[4] és a Sigma True-II kompakt kamera processzoraként is[5] alkalmazzák.

Technológia[szerkesztés]

Az egységek több FR-V processzormagot tartalmaznak, a különálló egyedi processzormagok önmagukban is képesek több, a kép- és videofeldolgozásban előforduló feladat párhuzamos számítására. A processzorok mellett sok különböző, a tárolás és megjelenítés céljaira szolgáló interfész és más egyéb feladatokat végző modul van beépítve, emellett egy digitális jelprocesszor (DSP) is növeli a szimultán végezhető számítások számát.

Egy lapkára integrált 32 bites Fujitsu FR mikrovezérlő (a 2011-es 6. generációban vezették be a kétmagos ARM architektúrát) kezdeményezi és vezérli a processzorok, modulok és interfészek működését és a közöttük folyó adatátvitelt, erre úgy tekinthetünk, mint a kamera fő vezérlőegységére. A Milbeaut processzort alkalmazásspecifikus integrált áramkör (ASIC) vagy alkalmazásspecifikus standard termék (ASSP) komponensként is forgalomba hozzák.

A 7. generációs processzorokat 55 nm-es kis fogyasztású folyamattal gyártják (SuVolta), ezekbe ARM Cortex-A5 mikrovezérlőt építenek.[6]

A processzor ARM Cortex-A5MP-vel szerelt változatának maximális képfeldolgozási teljesítménye 12 fps 24 megapixeles képekkel.[7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Fujitsu: Milbeaut Imaging Processors. [2014. február 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 22.)
  2. Fujitsu: Image processing system for digital cameras: Milbeaut M-4. [2015. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 22.)
  3. Fujitsu Microelectronics-Leica's Image Processing System Solution For High-End DSLR
  4. Pentax hack: Hardware info
  5. Sigmauser: TRUE Strengths. Written by Stuart Dennison. [2015. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 22.)
  6. Fujitsu Releases New Milbeaut® Image Processor (angol nyelven). Fujitsu, 2013. szeptember 4. [2014. június 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 22.)
  7. Milbeaut™ Image Processors (angol nyelven). socionext, 2015. [2015. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 22.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Milbeaut című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]