Megváltó Krisztus-székesegyház (Banja Luka)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Megváltó Krisztus-székesegyház
VallásKeresztény
FelekezetSzerb ortodox egyház
EgyházmegyeBanja Luka-i egyházmegye
VédőszentMegváltó
Építési adatok
Építése1929
1993–2004 (újjáépített)
Stílusneobizánci építészet
TelepülésBanja Luka
Elhelyezkedése
Megváltó Krisztus-székesegyház (Bosznia-Hercegovina)
Megváltó Krisztus-székesegyház
Megváltó Krisztus-székesegyház
Pozíció Bosznia-Hercegovina térképén
é. sz. 44° 46′ 20″, k. h. 17° 11′ 30″Koordináták: é. sz. 44° 46′ 20″, k. h. 17° 11′ 30″
Térkép
A Megváltó Krisztus-székesegyház weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Megváltó Krisztus-székesegyház témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Megváltó Krisztus-székesegyház (szerbül: Саборна црква у Бањој Луци) szerb ortodox templom Banja Lukában, Bosznia-Hercegovinában, a Boszniai Szerb Köztársaságban.[1]

Története[szerkesztés]

A Szentháromság-templom a két világháború közötti Jugoszláviában épült Banja Luka központjában. A templom építése 1925-től 1929-ig tartott, 1939-ben, az Üdvösség napján szentelték fel ünnepélyesen. Az 1941. április 12-i német bombázás során a templomot találat érte, és az oltárrész (apszis) jelentősen megrongálódott. Ugyanezen év májusában az usztasák megparancsolták a szerbeknek, zsidóknak és romáknak, hogy tégláról téglára teljesen bontsák le.

A jugoszláviai kommunista kormány idején – miközben számos épületet újjáépítettek –, a lerombolt katedrálist nem engedték újjáépíteni. A második világháború után a templom helyén emlékművet állítottak az elesett katonáknak.

A boszniai háború idején a Banja Luka-i egyházmegye engedélyt kapott a lerombolt templom újjáépítésére, az elesett katonák emlékművét pedig egy közeli, szintén az egyház tulajdonában lévő helyszínre helyezték át. Az új templom építése 1993-ban kezdődött, amikor felszentelték az alapokat. Ezt az ünnepélyes aktust a szerb pátriárka végezte a Szerb ortodox egyház püspökeivel és papságával. A templomot a Megváltó Krisztus-székesegyház néven újjáépítették, mert időközben Banja Lukában egy újabb, a Szentháromság nevében felszentelt templom épült, a lebontott emlékére.

A székesegyház Mezopotámiából származó vörös és sárga travertínó kőből készült. Háromrétegű fallal épült: kőből, vasbetonból, téglából. A kupolákat Szibériából hozott aranyozott rozsdamentes acél borítja. A templom külső építési munkálatait 2004. szeptember 26-án fejezték be, amikor az első liturgiát is megtartották, melyet 8 püspök celebrált a Banja Lukai Egyházmegye papságával és espereseivel, több tízezer hívő jelenlétében.[2]

Banja Luka legmagasabb vallási épülete, 47 méter magas harangtornyával és 22,5 méteres kupolájával. A székesegyházat Ephrem püspök szentelte fel 2009-ben a megváltás napján.[3]

A Boszniai Szerb Köztársaság megalapításának és megünneplésének 20. évfordulója alkalmából Irinej pátriárka 2012. január 9-én a Szent Liturgiát ünnepelte a templomban.[4]

Képgyléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Саборни Храм Христа Спаситеља - Бања Лука (brit angol nyelven). hhsbl.org . (Hozzáférés: 2024. május 14.)
  2. В Баня-Луке освящен Храм Христа Спасителя. Српска. Ру. [2017. április 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. május 14.)
  3. 24sata.info - Banja Luka: Osveštan Hram Hrista Spasitelja. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. május 14.)
  4. Banja Luka: Patrijarh Irinej služio liturgiju (szerb nyelven). Radio-televizija Republike Srpske, 2012. január 9. (Hozzáférés: 2024. május 14.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cathedral of Christ the Saviour, Banja Luka című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]