MediaWiki:Prefswitch-main

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Wikipédia új navigációs felületének képe (nagyítás)
Az alap szerkesztőfelület képe (nagyítás)
ám
A hivatkozások megadására szolgáló új párbeszédablak képe

A Wikimédia Alapítány felhasználói élményért felelős csapata és az őket segítő önkéntesek azon dolgoztak, hogy könnyebbé tegyék számodra a wiki használatát. Örömünkre szolgál, hogy bemutathatjuk e munka néhány eredményt, köztük egy új kinézetet és egyszerűsített szerkesztőfelületet. A változások célja az új szerkesztők bekapcsolódásának megkönnyítése, a tavalyi használhatósági tesztelés tanulságai alapján. Weboldalaink könnyű használhatósága fontos cél a Wikimédia Alapítványnak, ezért a jövőben további változatásokra számíthatsz. Részletesebben a kapcsolódó blogbejegyzésben olvashatsz.

Mi változott?

  • Navigáció: Jobb lett a navigáció a lapok olvasásánál és szerkesztésénél. A lap tetején elhelyezett fülek világosabban jelzik, hogy a szócikket vagy a vitalapot nézed, és hogy olvasod-e vagy szerkeszted a lapot. A kevésbé fontos funkciók a jobb áttekinthetőség érdekében egy legördülő menübe kerültek.
  • Szerkesztőgombok: A szerkesztőablak feletti eszközsávban kevesebb, de könnyebben beazonosítható és ésszerűbben csoportosított gomb maradt. Az eszközsávba kerültek a gyakran használt speciális karakterek és egy formázási útmutató is.
  • Hivatkozáskészítő varázsló: A más szócikkekre vagy külső weboldalakra mutató hivatkozás beszúrását egy párbeszédablak teszi egyszerűbbé.
  • Fejlettebb keresés: A keresőmező a jobb felső sarokba került, ahol a használhatósági kutatások szerint többen keresik (bővebben a Wikipédia fejlesztői blogjában), és a két, nehezen megkülönböztethető funkciójú gomb helyett a legördülő menüből választhatod ki, hogy az adott című szócikkre vagy a teljes szövegben való keresés eredményére vagy kíváncsi.
  • Könyvkészítő: A kedvenc szócikkeidet egyetlen dokumentumba gyűjtheted a könyvkészítő segítségével. Az eredményt letöltheted PDF vagy OpenDocument formában, vagy akár meg is rendelheted valódi papírkönyvként a PediaPresstől.
  • Más újdonságok: A szerkesztőgombok közé bekerült egy táblázatkészítő varázsló és egy keresés és csere funkció.
  • Wikipédia-logó: Újrarajzoltuk a logót. A változásokról a Wikipédia-blogban olvashatsz.