Marion Hutton

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Marion Hutton
Életrajzi adatok
Születési névMarion Thornburg
Született1919. március 10.[1][2]
Battle Creek
Elhunyt1987. január 10. (67 évesen)[1][2]
Kirkland
HázastársaJack Philbin
Vic Schoen
Gyermekei2
Pályafutás
Műfajokszving
Hangszerénekhang
Tevékenység

Marion Hutton weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Marion Hutton témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Marion Hutton (Battle Creek, 1919. március 10.Kirkland, 1987. január 10. vagy 1987. január 12.) amerikai énekesnő, filmszínésznő. Betty Hutton filmszínésznő és énekesnő nővére volt.

Pályakép[szerkesztés]

Marion Hutton a michigani Battle Creekben (más forrás szerint az arkansasi Fort Smith-ben)[3] született. Hutton apja vasúti munkás volt. Amikor Marion Hutton még csak négyéves volt, az apa elhagyta a családot. Két lányának támogatása érdekében a lányok anyja egy kis helyet szorított otthonukban, ahol Marion és a nővére, Betty gyakran fellépett a leendő mecénások előtt. A rendőrséggel való állandó gondok miatt a család végül Detroitban költözött. Marion tizenhatévesen kénytelen volt abbahagyni az iskolát, hogy egy drogériában dolgozva segítsen eltartani a családját.

Az 1930-as évek végén Marion és Betty Detroit környékén kezdett fellépni. A korszak legtöbb énekesétől merőben eltérő, energikus és mozgalmas stílusban énekelve hamar felkeltették Vincent Lopez zenekarvezető figyelmét. Amikor Glenn Miller egy este Bostonban hallotta a két nővért énekelni. Miller meghívta Mariont az zenekarába. (Miller úgy gondolta, hogy Marion könnyebben kezelhető lesz).

Marion Huttont a zenekarban mindenki kedvelte, mind énektehetsége, mind ragyogó személyisége miatt. Miller zenekarának tagjaként Hutton visszafogottabban énekelt és lépett fel, mint a nővérével való közös munka során. Miller ugyanis nem úgynevezett „sztárokat” a zenekarba, Huttonnak csak egy újabb tagjává kellett válnia a zenekarnak.

1939 nyarán Hutton egy alkalommal kimerültsége miatt összeesett a színpadon. Kay Starr szerepelt a helyén, míg fel nem épült. Hutton azon az őszön csatlakozott újra a zenekarhoz. Egyszecsak felkerült a Down Beat magazin címlapjára.

1940-ben Hutton és Jack Philbin összeházasodott. 1940 decemberében egy pletyka rovatvezető rájött, hogy terhes. Rövidesen otthagyta a zenekart, de továbbra is szerepelt Miller rádióműsorában. Dorothy Claire énekelt a színpadon a helyén, de aztán Miller elengedte Claire-t, hogy elkerüljön olyan jogi bonyodalmakat, melyek szerződésszegés vádjával indultak volna.

Huttonnak fia született, majd augusztusban visszatért Millerhez. 1942. szeptemberében Miller bekerült a hadsereg légierejébe. Marion nem tudta végigcsinálni a búcsú előadást, mert sírva fakadt, és lerohant a színpadról.

A Miller-zenekar kényszerű feloszlás után némi kerülő későbbcsatlakozott Horace Heidt zenekarához. Noha nagyon sikeresek voltak, feltűntek a Crazy House című Universal filmben is, aztán 1943-ban önálló lett. 1944. szeptember 2-án utoljára lépett fel Millerrel egy háromirányú rádiókapcsolaton keresztül egy angliai és franciaországi katonáknak sugárzott műsorban.

A Miller utáni időszakban népszerűsége csökkenni kezdett. Nővére csillaga ezalatt emelkedett Hollywoodban. Kudarai ellenére Marion folytatta az éneklést, és 1945-ben szerződött Decca Recordssal. 1946-ban megszületett második gyereke, akinek vérátömlesztésre volt szüksége.

A következő évben Hutton ismét aktívvá vált. Tudatosan próbálta megváltoztatni a stílusát, hogy kevésbé hasonlítson Bettyre, de soha nem tudta teljesen legyőzni a hasonlóságot. A Marx Brothers 1949-es „Love Happy” című filmje mellett Jack Carson rádióműsorának is állandó szereplője lett. Fellépett Harry S. Truman elnök elött.

1947 végén Marion és Philbintől elnvált. 1949-ben hozzáment Jack Douglas íróhoz. Douglasszal egy zenés vígjátékban szerepelt, amit a Metro-Goldwyn-Mayer rögzitett.

1954 decemberében Marion hozzáment Vic Schoen-höz, az The Andrews Sisters zenei igazgatójához. 1955 elején Bettyvel együtt készített felvételeket utton Sisters néven.

Marion később alkoholizmussal küzdött. 1965-től nem kért kezelést, hanem életét annak szentelte, hogy segítsen más, ugyanilyen problémával küzdő nőkön. 1972-ben iskolába ment, és mesterdiplomát szerzett családi tanácsadásból. Vic Schoennel Kirklandben telepedett le, ahol egy női alkoholos kezelési központ igazgatójaként dolgozott. Ezt a pozíciót egészen 1987-ben bekövetkezett haláláig töltötte be.

Lemezválogatás[szerkesztés]

  • 1939: Ding Dong the Witch is Dead, with Glenn Miller and his Orchestra
  • 1942: That's Sabotage with Glenn Miller and his Orchestra
  • 1940: The Rhumba Jumps vocal with Tex Beneke, with Glenn Miller and his Orchestra
  • 1940: Say 'Si Si' with Glenn Miller and his Orchestra
  • 1942: I've Got a Gal in, Kalamazoo vocal with Tex Beneke and the Modernaires

Filmek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. a b Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. https://bandchirps.com/artist/marion-hutton/

Források[szerkesztés]