Mailáth György (felsőházi tag)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mailáth György
Született1883. október 30.
Zavar
Elhunyt1967. november 11. (84 évesen)
Letenye
Állampolgárságamagyar
SzüleiMailáth György
Foglalkozása
  • földbirtokos
  • arisztokrata
Tisztségea magyar felsőház tagja
SablonWikidataSegítség

Székhelyi gróf Mailáth György (Mailáth György Nándor István Ödön Bálint)[1] (Zavar, Pozsony vármegye, 1883. október 30.Béc, 1967. november 11.) magyar huszárkapitány, nagybirtokos, császári és királyi kamarás, felsőházi tag.

Élete[szerkesztés]

1883-ban született a Pozsony vármegyei Zavaron, római katolikus vallású, nagybirtokos családban, Mailáth György és Zichy Sarolta Paulina elsőszülött fiaként.[1] Tanulmányainak befejezése után gazdálkodni kezdett a Baranya vármegyei Bakócán található birtokán, illetve bekapcsolódott a vármegye közéletébe is.

Az első világháborúban mint a 7. közös huszárezred kapitánya vett részt, harcolt orosz, román és olasz hadszíntereken is, és katonai érdemeiért több kitüntetésben részesült: elnyerte a hadiékítményes III. osztályú érdemkeresztet, valamint, az ezüst és a bronz Signum Laudist.

Számos társadalmi szerveződésnek volt tagja, egy részükben különféle tisztségeket is vállalt. Egy időben elnöke volt a Szent István Társulatnak, valamint a sásdi adófelszólamlási bizottságnak; az Országos Erdészeti Egyesület képviseletében tagja volt az Országos Erdőgazdasági Tanácsnak és az örökösjogú főrendi családok képviselőinek egyikeként – már az 1920-as évektől[2] – az országgyűlés felsőházának is.

Magánélete[szerkesztés]

1911. május 26-án kötött házasságot Budapesten, felesége Almásy Georgette grófnő (1890–1953) volt.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]