Lisztes Jenő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Lisztes Jenő (Budapest, 1986 –) cimbalomművész.

Lisztes Jenő

Fiatalkora, tanulmányai[szerkesztés]

Híres cimbalmos unokájaként született. Még csak négyéves volt, amikor elkezdett tanulni cimbalmozni édesapja irányításával. Klasszikus zenét Szakály Ágnestől tanult a Tóth Aladár zeneiskolában, Terézvárosban. Tizenkét évesen megnyerte a Rácz Aladár Cimbalomversenyt.

2005-től 2010-ig a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatója volt, ahol megszerezte cimbalom és kamaraművészi diplomáját Gerencsérné Szeverényi Ilona irányítása alatt.

Pályafutása[szerkesztés]

2006 óta játszik a világhírű Roby Lakatos zenekarában.

A leghíresebb koncerttermekben játszott, mint például a Carnegie Hall New Yorkban, az amszterdami Concertgebouw-ban vagy a Musikvereinben Bécsben.

Nemzetközileg elismert szimfonikus zenekarok meghívása mellett rendszeres vendége a Budapesti Fesztiválzenekarnak és a Londoni Szimfonikusoknak, akikkel lemezt is készített dr. Subramaniammal, a világhírű indiai hegedűművésszel.

Több formációban is játszik. Van saját zenekara is, a Jeno Lisztes Cimbalom Project, amelyben improvizatív jazz zenét játszanak. A 100 Tagú Cigányzenekar szólistája és szólamvezetője.

A Sherlock Holmes: Game of Shadows című filmben is cimbalmozik, és együtt dolgozott Hans Zimmerrel.

2018-ban a BBC Promson a Budapesti Fesztiválzenekar szólistája volt a Royal Albert Hallban.

2022-ben a Magyar Zene Házában játszott szólókoncertet Roby és Tony Lakatossal, valamint Marian Mexicanuval, majd meghívást kapott a Művészetek Palotája által rendezett Liszt Ünnepre mint szólista.

2023. január 26-án játszott a Nemzetközi Holokauszt Megemlékezés napján az Európa Parlamentben, Brüsszelben.

Ugyanebben az évben meghívást kapott Susanna Malkki finn karmesternőtől és a New York-i Filharmonikusoktól a Lincoln Centerbe, New Yorkba, hogy játsszon velük három koncerten, és egy szólókoncertet is adott a Sidewalk Studio teremben, a David Geffen Hallban.

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap