Leányvágyak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Leányvágyak
(The Sisters)
1938-as amerikai film
RendezőAnatole Litvak
ProducerAnatole Litvak
Műfajfilmdráma
ForgatókönyvíróJulius J. Epstein
FőszerepbenBette Davis
Errol Flynn
ZeneMax Steiner
OperatőrTony Gaudio
VágóWarren Low
JelmeztervezőOrry-Kelly
DíszlettervezőCarl Jules Weyl
Gyártás
GyártóWarner Bros.
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő99 perc
Forgalmazás
ForgalmazóWarner Bros.
BemutatóUSA 1938. október 14.
Magyarország 1939. február 16.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Leányvágyak témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Leányvágyak (eredeti angol címe The Sisters) 1938-ban bemutatott fekete-fehér amerikai film. Rendezte Anatole Litvak, a főszerepben Bette Davis és Errol Flynn. Magyarországon 1939. február 16-án mutatták be.

Cselekménye[szerkesztés]

Egy amerikai kisvárosban Silver Townban (vagy Silver Bow-ban) a helyi patikus és patikusné, Ned és Rose Elliott lányai elhagyni készülnek a szülői házat. A legidősebb lány, Louise az 1804-es elnökválasztáskor rendezett bálon beleszeret egy San Franciscó-i sporttudósítóba, Frank Medlinbe, majd szülei akarata ellenére titokban feleségül megy hozzá és elszökik vele San Franciscóba. Helen a milliomos özvegy Sam Johnsonnal köt házasságot, aki elviszi Londonba, Grace pedig Tom Knivelt, a helyi bankár fiát választja.

Louise szerelemből ment férjhez, de házassága nem bizonyul boldognak. Frank sporttudósitóként nehezen érvényesül és amikor elveszti állását, tengerésznek elszerződve próbál szerencsét, egy induló hajón búcsú nélkül hagyja el a várost. A nagy San Franciscó-i földrengés hírére azonban vissza akar térni feleségéhez, ám nem sikerül partra érnie. Louise a földrengés idején eltűnt. Hetekkel később vidéken akad rá korábbi munkaadója, William Benson, aki szereti az asszonyt, de Louise hű marad férjéhez.

Három évvel később Silver Townban újra együtt van a család. A következő elnökválasztási bálra készülnek, amikor Frank váratlanul felbukkan a kisvárosban. Feladta ábrándjait és visszatér az őt még most is szerető Louise-hoz.

Szereplők[szerkesztés]

A stáblistán nincs feltüntetve: Susan Hayward – telefonkezelő, Stanley Fields – hajóskapitány, és mások.

Források[szerkesztés]