Ugrás a tartalomhoz

Kroton (növénynemzetség)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kroton
A hashajtó kroton (Croton tiglium) részeiről készült illusztráció
A hashajtó kroton (Croton tiglium) részeiről készült illusztráció
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Rosidae
Csoport: Eurosids I
Rend: Malpighiales
Család: Kutyatejfélék (Euphorbiaceae)
Alcsalád: Crotonoideae
Nemzetség-
csoport
:
Crotoneae
Nemzetség: Croton
L.
Típusfaj
Croton tiglium
L.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kroton témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kroton témájú kategóriát.

A kroton (Croton) a kutyatejfélék (Euphorbiaceae) családjának egyik növénynemzetsége, melybe közel 1300 növényfaj[1] tartozik.

Jellemzésük[szerkesztés]

A krotonfajok a trópusi és szubtrópusi területeken őshonosak, s egyévesek, évelők, cserjék és fák egyaránt tartoznak közéjük. Gyakran pikkely- vagy csillagszőrök borítják őket, száruk többnyire sűrűn elágazik. Egyszerű leveleik sötétzöld színűek, tojásdad, rombusz vagy szív alakúak, esetenként a levélcsúcs felé elkeskenyedők, keskenyek, illetve lehetnek fogazott vagy hullámos szélűek is. Apró virágaik nem feltűnő színűek, fürtvirágzatban állnak; a porzós virágokban akár száznál is több porzószál fejlődhet, s az is jellegzetes, hogy a termős virágokban a bibeszálak sokszor egyszeresen vagy többszörösen villásan elágazók. Tokterméseikben babra emlékeztető magvak fejlődnek.

Termesztésük[szerkesztés]

A krotonfajok szabadföldi termesztése meleg éghajlaton könnyű, hűvösebb éghajlaton nehezebb, ráadásul sok faj nem fagytűrő. Általában a napos vagy gyengén árnyékos helyeket és az üde, laza, humuszban gazdag talajokat kedvelik, s a szárazságot is bírják, ha meggyökeresedtek. Magvetéssel és félfás dugványról is szaporíthatók: magjaikat a vetés előtt áztatni vagy reszelni szükséges, hogy a csírázás megindulhasson, a dugványozást pedig azután érdemes végrehajtani, miután a dugvány vágott felülete megszikkadt.

Fajok[szerkesztés]

A hashajtó kroton (Croton tiglium) magjából vonják ki a hashajtó hatású krotonolajat. Korábban Croton variegatum néven ebbe a növénynemzetségbe tartozott a tarka csodacserje (Codiaeum variegatum), amelyet annak ellenére, hogy már nem krotonfaj, mindmáig krotonként vagy tarka krotonként is hívnak, s Magyarországon is népszerű szobanövény.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Croton. In Flóra I. (A–K). Fordította: Algeier Wendy, Bacsó András, Gadó György Pál, Halász Júlia, Hegedűs Attila, Hegedűs Gyula, Kósa Géza, Molnárné Pap Edina, Sárosi Szilvia, Tart Teodóra, Udvardy László. Szakmai szempontból ellenőrizte: Kósa Géza. Budapest: Athenaeum 2000 Kiadó. 2006. 437. o. ISBN 963-9615-10-2  
  • Siegfried Danert, Peter Hanelt, Johannes Helm, Joachim Kruse, Jürgen Schultze-Motel: Urania Növényvilág: Magasabbrendű növények II. Fordította: Horánszky András és Stohl Gábor. Szakmailag ellenőrizte: Simon Tibor. 1976 (első kiadás, ISBN 963 280 083 4), 1981 (második, változatlan kiadás, ISBN 963 281 004 X). Budapest: Gondolat Kiadó. 28. o.  
  • Priszter Szaniszló: Növényneveink: A magyar és a tudományos növénynevek szótára. Budapest: Mezőgazda. 69., 154., 340., 348. o. ISBN 963 9121 22 3 1998. [1999]