Jeremy Leggett

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jeremy Leggett
Született1954 (70 éves)
Állampolgárságabrit[1]
Foglalkozásavállalkozó
IskoláiRoyal School of Mines

A Wikimédia Commons tartalmaz Jeremy Leggett témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Jeremy Leggett (1954 –) geológiatanár, olajszakértő, társadalmi aktivista, két könyv szerzője, a Solar Century vállalat vezérigazgatója.

Élete[szerkesztés]

Leggett 1978-ban PhD fokozatot szerzett földtudományokból Oxfordban.[2] Pályafutását geológiatanárként kezdte az Imperial College-ban, ahol az olajkőzetek és az ősi óceánok kutatásával foglalkozott, miközben olajtársaságok részére írt szakértői véleményeket. Mivel a éghajlatváltozás egyre nagyobb aggodalommal töltötte el, 1989-ben csatlakozott a Greenpeace-hez. Itt hét évig dolgozott, eleinte az angliai részleg vezető kutatójaként, majd később a klímaváltozással kapcsolatos ügyekben nemzetközi kortesként. Ma a Solar Century, az Egyesült Királyság legnagyobb független napenergia-elemeket gyártó vállalatának vezérigazgatója, az Egyesült Királyság kormánya megújuló energiákkal foglalkozó tanácsadó testületének tagja (2002–2006), és a világ első, megújuló energiákkal foglalkozó magán befektetési alapjának igazgatója.[3][4]

Leggett Shi Zhengrong, Tom Dinwoodie és Tom Lerner mellett egyike azoknak, akik a megújuló energiaforrás-üzletet beindították. Leggett 2007-ben azt állította, hogy az olajtermelés 2008-ban éri el a csúcspontját, plusz/mínusz 2 év. A megújuló energiaforrások propagálásával Leggett a fenntartható fejlődésért és a globális felmelegedés ellen kíván lépéseket tenni,[4] de egyes kritikusai szerint csak a saját vállalatának próbál ily módon ügyfeleket szerezni.

Díjak, elismerések[szerkesztés]

  • US Climate Institute's Award for Advancing Understanding (1996)[2]

Könyvei[szerkesztés]

Több könyv társszerzője, és két könyv szerzője:

  • The Carbon War: Global Warming and the End of the Oil Era (Penguin, 1999)
  • Half Gone: Oil, Gas, Hot Air and the Global Energy Crisis (Portobello, 2005, az USA-ban The Empty Tank címmel forgalmazták)

Könyvei magyarul[szerkesztés]

A fele elfogyott - Olaj, gáz, forró levegő és a globális energiaválság. Typotex Kiadó, 2008 ISBN 978-963-9664-87-6

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jeremy Leggett blogja (angolul)
Jeremy Leggett cikkei (angolul)
https://web.archive.org/web/20070526155706/http://www.carbonwar.co.uk/
http://www.solarcentury.co.uk
Részlet A fele elfogyott c. könyvből

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Francia Nemzeti Könyvtár: BnF catalogue général (francia nyelven). Francia Nemzeti Könyvtár. (Hozzáférés: 2017. március 25.)
  2. a b http://www.nicholas.duke.edu/energy/speakers.html. [2008. május 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. május 5.)
  3. http://www.typotex.hu/index.php?page=konyvek&book_id=669
  4. a b http://www.solarcentury.com/who_we_are/company_profile. [2008. május 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. május 5.)