Hrvatska radiotelevizija

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hrvatska radiotelevizija
Adatok
Indulás1926. május 15. (rádió)
1956. május 15. (televízió)
Korábbi nevekRadio Televizija Zagreb
TulajdonosHorvátország kormánya
Felbontás1080i 16:9 HDTV
Ország Horvátország
Vételi területHorvátország
SzékhelyZágráb
Hivatalos oldal
A Wikimédia Commons tartalmaz Hrvatska radiotelevizija témájú médiaállományokat.

A Hrvatska radiotelevizija (röviden: HRT) Horvátország közszolgálati műsorszolgáltatója. Több rádió- és televíziócsatornát üzemeltet, hazai adóhálózaton, valamint műholdon keresztül. A HRT három közös vállalatra oszlik – a Horvát Rádió (Hrvatski radio), a Horvát Televízió (Hrvatska televizija) és a Zenei Gyártás (Glazbena proizvodnja), amely három zenekart és egy kórust foglal magában.

A HRT alapítója a Horvát Köztársaság, amely alapítói jogait a horvát kormányon keresztül gyakorolja. A Horvát Rádiót (régen: Radio Zagreb) 1926. május 15-én alapították. Ezt a dátumot tekintik a HRT alapítási dátumának. A Television Zagreb (ma Hrvatska televizija) 1956. szeptember 7-én kezdte meg a sugárzást. A horvát parlament által 1990. június 29-én elfogadott törvény értelmében a Radiotelevizija Zagreb átnevezték Hrvatska radiotelevizija-ra.

A HRT közszolgálati műsorszolgáltatóként működik, Horvátország pedig független finanszírozást biztosít a horvát műsorszolgáltató társasági törvény és a közszolgálati műsorszolgáltatásra vonatkozó állami támogatási szabályok alapján. Tevékenysége során a HRT független minden politikai befolyástól és kereskedelmi érdektől.

Története[szerkesztés]

A Horvát Rádiótelevízió a zágrábi rádióállomás (Radio stanica Zagreb) közvetlen utódja, amely 1926. május 15-én kezdte meg a sugárzást, az első rádióállomás, amely a Balkánon sugárzott.[1] Az állomás kezdetben magáncég volt, mielőtt a Radio Zagreb 1940. május 1-jén államosították. Horvátország független állama alatt az állomást Hrvatski krugoval néven ismerték. A második világháború után állami rádióként kezdett működni.

A Radio Zagreb társaságnak az első működési év végén valamivel több mint négyezer előfizetője volt.

A zágrábi rádióállomás megalakulásának 30. évfordulóján, 1956. május 15-én a Sljeme hegyen épített adóról sugározták az első televíziós műsort. A zágrábi televízió első élő adása 1956. szeptember 7-én került adásba. A következő két évben ez volt az egyetlen televíziós műsorszóró a délkelet-európai térségben. Ez volt az első tévéállomás Jugoszláviában, majd 1972-ben színes állomás lett. Az 1970-es években a Radio Zagreb Correspondence Center és kisebb mértékben a Zagreb TV volt a fő koordinátora a Jugoszláv Rádió televízió más egységeivel folytatott együttműködésnek a média előállítása terén.

1990 májusában, Franjo Tuđman választási győzelmét követően, kormányzó Horvát Demokratikus Unió pártjával megkezdte a rádió- és televízióállomások átvételét. 1990 júniusában a horvát parlament átnevezte a társaságot Radiotelevizija Zagreb-ről Hrvatska radiotelevizija-ra. A horvát parlament hamarosan párthű embereket nevezett ki a műsorszolgáltató vezetői és szerkesztői posztjaira.

1993. január 1-jén a HRT az Európai Műsorsugárzók Uniójának (EBU) teljes jogú tagjává vált.[2]

Tuđman halála és a 2000-es horvátországi választások után, amelyek Stjepan Mesićet juttatták hatalomra, a HRT-t nyitottabb médiává alakították át.

Logói[szerkesztés]

Televíziócsatornák[szerkesztés]

Logó Csatorna neve Tematika Indulás dátuma
HRT 1 közérdekű televíziós csatorna 1956. május 15.
HRT 2 általános tematikájú televíziós csatorna 1972. augusztus 27.
HRT 3 kultúracsatorna 1991. Március 1.
2012. szeptember 13.
HRT 4 hírcsatorna 2012. december 24.

Rádiócsatornák[szerkesztés]

Nemzeti rádiók[szerkesztés]

A HRT rádiós divíziójára jellemző az EU-ban megszokotthoz képest alacsony színvonal, elavult műsorstruktúra és a hallgatottság viszonylagos hiánya, amely főként a kereskedelmi rádiók megjelenésével szinte nullára csökkent. Ennek ellenére a megújítási kísérletek szinte kivétel nélkül kudarcba fulladtak.

A három nemzeti állomás elérhető FM, DAB+ csatornákon az egész országban, és élőben közvetíti őket az interneten keresztül.

  • HR 1 – Az elsődleges országos szintű állomás, főként komolyabb hangvételű programokkal. Hírek minden teljes órában régi és mai, főleg horvát és egyéb, ex-jugoszláv popzenével.
  • HR 2 – Szórakoztató műsorok, széles skálán mozgó könnyűzenével, hírekkel, közlekedési információval minden óra 30-kor.
  • HR 3 – Klasszikus zene és rádiódráma.

Regionális rádiók[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Stjepan Malović – Gary W. Selnow: The People, Press, and Politics of Croatia. 2001–05–30. ISBN 978-0-275-96543-3  
  2. HRT: The Evolution of Croatian Radio and Television. web.archive.org, 2016. március 5. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. május 1.)

További információk[szerkesztés]