Helena Kottler Vurnik

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Helena Kottler Vurnik
1960-ban
1960-ban
Született1882. szeptember 26.[1]
Bécs[1]
Elhunyt1962. április 4. (79 évesen)[1]
Radovljica[1]
Állampolgársága
  • jugoszláv
  • jugoszláv
  • Szerb–Horvát–Szlovén Királyság
  • Ciszlajtánia
HázastársaIvan Vurnik[1]
Foglalkozásafestőművész
SablonWikidataSegítség

Helena Kottler Vurnik (Helena Vurnik, született Kottler, Bécs, 1882. szeptember 26. – Radovljica, 1962. április 4.) az Osztrák–Magyar Monarchiában született szlovén művésznő, aki leginkább a ljubljanai Szövetkezeti Üzletbank homlokzatának és belső terének dekoratív festményeiről ismert.[2]

Élete[szerkesztés]

Bécsben született, édesapja Moritz Kottler, postai jogász, édesanyja Bronislawa, aki lengyel származású volt. A középiskola után zongora-, rajz- és akvarelliskolába járt. Később beiratkozott egy grafikus szakkollégiumba, majd a bécsi lány- és nőművészeti iskolába.

A tanulmányai befejezése után hat hónapos ösztöndíjat nyert, így Olaszországban, Modena közelében művészeti tanulmányokat folytatott. Bécsbe visszatérve 1913-ban illusztrátorként dolgozott, eladta az Olaszországban festett képeit, és műtermet bérelt. 1913-ban ismerkedett meg későbbi férjével, Ivan Vurnikkal ((1884–1971). Fél évvel a találkozásuk után férjhez ment a két évvel fiatalabb Ivanhoz. Egy ideig Bécsben éltek, majd Ljubljanában, 1915-ben Radovljicára költöztek, majd fél év múlva Ivánt besorozták a hadseregbe, aki az első világháború végéig katona volt. Helena házasságkötése után többnyire templomok számára dolgozott. A grafikai tervezésben és a könyvillusztrációban szerzett tapasztalatai jól jöttek új megbízatásaihoz, de a nagy formátumú templomképek új kihívást jelentettek a számára. A háború után a férjével együtt az egyházi művészetet újították fel a formatervezés és a kézművesség területén. 1938-ban művészeti és kézműves díjat kapott Berlinben.

Fia, Niko halála mélyen megrázta, aki 1942-ben, tizenkilenc évesen halt meg a második világháborúban. Helena a magányossága és betegségei miatt egyre kevesebbet dolgozott.[3] 1962-ben halt meg, 79 évesen.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d e 2017. október 9., Helena Vurnik, 827888
  2. Raziskujmo preteklost Ljubljane 2022. oktober 6. (szlovénül)
  3. Iz velemesta v provinco, v revščino in podreditev možu Delo, 2017. szeptember 21. (szlovénül)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Helena Kottler Vurnik című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]