Hamangia kultúra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hamangia kultúra területe a térképen

A Hamangia kultúra egy késő neolitikus régészeti kultúra a Románia és Bulgária közötti Dobrudzsában, a Duna és a Fekete-tenger között, Munténia déli részén.

Elnevezése[szerkesztés]

Elnevezését felfedezése helyéről, Baia-Hamangiaról kapta. A helyet 1952-ben egy Golovița-tó menti ásatás alkalmával fedezték fel. Az itt talált leletek a hamangia kultúra elnevezést kapták, mely Kr. e. 5250-5200 körül kezdődött, és Kr. e. 4550-4500 körüli időkig tartott.

Jellemzői[szerkesztés]

kerámiák

A Hamangia kultúra az i. e. VI. évezred közepétől a mai Dobrudzsa területén virágzott. A kultúra jellemzői a mértani mintákkal díszített cserépedények voltak – de legjellemzőbb alkotása a mai Csernavoda város területén megtalált két szobor: a Gondolkodó és az Ülő nő, amelyeket sokan az egész kőkorszak legszebb műveinek tartanak.

Agyagedények[szerkesztés]

Az agyagedények jellemzői a spirális motívumokon alapuló, összetett geometriai minták (tálak, hengeres poharak), melyek pontokkal, egyenes párhuzamos vonalakkal és cikk-cakkokkal díszítettek és amelyek a Hamangia fazekasságot nagyon eredetivé teszik.

Figurák[szerkesztés]

A kultúra nőt és férfit ábrázoló kerámia figurái általában rendkívül stilizáltak, melyek nagyrészt meztelen, hangsúlyozott mellű és fenekű nőket, valamint férfi alakokat ábrázolnak.

Településeik[szerkesztés]

Településeik téglalap alakú, egy vagy két szobás házakból álltak, melyek tavak partján, folyami teraszokon, néha barlangokban találhatók.

  • Durankulak - tótelepülés egy kis szigeten, kb. Kr. E. 7000, és Kr. E. 4700-4600 körüli időkből. Európában egyedülállóan itt a kőépítészet már általánosan elterjedt, és jellegzetes jelenség volt.
  • Cernavodă nekropolisz - itt fedezték fel a híres "A gondolkodó" és "Ülő nő" szobrokat.
  • Baia-Hamangia - a kultúra névadó helye, amelyet 1953-ban fedeztek fel a Golovița-tó mentén, a Fekete-tenger partjának közelében, a romániai Dobrogea tartományban .

Források[szerkesztés]

  • Ősrégészeti levelek (2002) [1]
  • Dumitru Berciu: Hamangia Cultura. (1966).
  • Vladimir Slavchev: Hamangia és Savia kultúrák utolsó szakaszának emlékművei Bulgária területén. (2004-2005)