Fraternitas Rosicruciana Antiqua

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Fraternitas Rosicruciana Antiqua (FRA) egy Arnold Krumm-Heller német okkultista által alapított, magát rózsakeresztesnek meghatározó szervezet, mely jellemzően portugál- és spanyolajkú országokban működik.

Működés[szerkesztés]

1932-ben alapították és 1933 óta Rio de Janeiroban, Brazíliában van a székhelye. A brazil FRA együttműködik az amerikai Fraternitas Rosae Crucis (FRC) szervezettel[1] és az Ecclesia Gnostica(en) gnosztikus egyházzal,[2] mely az FRA vallásos ágát képviseli.

FRC[szerkesztés]

Az FRC 1949 óta az FRA testvér szervezete. Dr. Krumm-Heller a halála előtt egyesítette őket, hogy jobban meg tudják őrizni, illetve hatékonyabban tudják terjeszteni hagyományaikat. Jelenleg az FRA tagjai automatikusan hozzáférnek az FRC tanításaihoz, a sajátjukon felül.[1]

Gnosztikus Egyház[szerkesztés]

Az 1936-ban - szintén Brazíliában - alapított egyház az FRA-val azonos székhelyen és épületben működik. Deklarált célja, hogy Huiracocha mester[3] tanításait terjesszék nem-tagok körében is. Szertartásaik keresztény-gnosztikus jelleget öltenek és részben a Pistis Sophián alapulnak.[2]

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b F.R.C - FRATERNITAS ROSÆ CRUCIS (portugál nyelven). (Hozzáférés: 2019. március 28.)
  2. a b A Igreja Gnóstica (portugál nyelven). (Hozzáférés: 2019. március 28.)
  3. A. Krumm-Heller vallási álneve

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Fraternitas Rosicruciana Antiqua című portugál Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.