Fiúk városa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fiúk városa
(Boys Town)
1938-as amerikai film

RendezőNorman Taurog
ProducerJohn W. Considine Jr.
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Eleanore Griffin
  • Dore Schary
  • John Meehan
FőszerepbenSpencer Tracy
Mickey Rooney
ZeneEdward Ward
OperatőrSidney Wagner
VágóElmo Veron
DíszlettervezőCedric Gibbons
Gyártás
GyártóMetro-Goldwyn-Mayer
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő93 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóUSA 1938. szeptember 9.
Magyarország 1939. február 20.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Fiúk városa témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Fiúk városa (eredeti angol címe Boys Town) 1938-ban bemutatott fekete-fehér amerikai film. Rendezte Norman Taurog, a főszerepben Spencer Tracy és Mickey Rooney. Magyarországon 1939. február 20-án mutatták be.

A film valós személynek, Edward J. Flanagan atyának (1886–1948) állít emléket, aki az 1920-as években a Nebraska állambeli Douglas megyében árvaházat és önsegítő falut alapított elhagyott gyermekek számára.

Cselekménye[szerkesztés]

Flanagan atya érdeklődve figyeli az elhagyott gyerekek sorsát. Az az elmélete, hogy nincs javíthatatlan fiú, és jövedelméből az elhagyott gyerekeknek otthont akar létesíteni, ahol önkormányzatot ad és műhelyeket rendez be. Barátja, az üzletember Dave Morris segítségével meg is alapítja a Fiúk Városát és ötletéhez megnyeri John Hargraves lapszerkesztőt.

Egy életfogytiglanra ítélt gengszter, Joe Marsh arra kéri, hogy öccsét, Whitey Marsh-t is vegye magához. Flanagan atya magához veszi a fiút, de ő megszökik a Fiúk Városából. A börtönből időközben megszökött Joe a bandájával bankot rabol, és a rendőrökkel kialakult tűzharcban Whitey is megsebesül. Flanagan atyának Joe kérésére sikerül hazavinnie a fiút, de a rendőrség a gyerek nyomára jut, Hargraves, a lapszerkesztő pedig most nagy cikkben Flanagan atya ellen fordul. A pap elmondja Whiteynek, hogy titkolózása a Fiúk Városának végét jelentheti, mire a fiú bevallja a gonosztett részleteit és ezzel igazolja Flanagan atyát. Az atya elvei diadalmaskodnak, a megjavult Whiteyt a Fiúk Városa polgármesterévé választják.

Spencer Tracy a filmben nyújtott alakításáért a 11. Oscar-gálán elnyerte az Oscar-díj a legjobb férfi főszereplőnek díjat.

Szereplők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]