Baan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Baan Corporation
Típusmagáncég
AlapítvaBarneveld, Hollandia, (1978)
Megszűnt2003. július
SzékhelyBarneveld
Iparágszoftver
Termékekvállalatirányítási információs rendszerek
SablonWikidataSegítség

A Baan egy integrált vállalatirányítási rendszereket (ERP) forgalmazó vállalat volt, amelynek jelenlegi tulajdonosa az Infor Global Solutions.
A Baan vagy Baan ERP volt a cég által forgalmazott ERP termékek neve.

Történet[szerkesztés]

A Baan céget Jan Baan alapította 1978-ban, Barneveldben (Hollandia). A cég pénzügyi és adminisztrációs tanácsadást nyújtott az ügyfelei részére. Az első szoftvercsomag kifejlesztésével Jan Baan és testvére Paul Baan belépett az ERP rendszereket gyártó vállalatok közé. A Baan company ezután az integrált vállalatirányítási rendszerek (ERP) fejlesztésére koncentrált.

Jan Baan az első programját Durango F-85 számítógépre BASIC nyelven írta. A korai 80-as években a Baan Company elkezdte az alkalmazások fejlesztését Unix platformra C, és a saját fejlesztésű Baan-C nyelven. A Baan a kilencvenes évek elejére nagy népszerűségre tett szert. A Baan szoftvert kedveltté tette a vállalati modellező eszköz [Dynamic Enterprise Modeler - DEM], technikai felépítése és saját 4GL nyelve. A Baan 4GL és a Tools még manapság is az egyike a leghatékonyabb alkalmazás fejlesztő eszközöknek. A Baan akkor vált a piacvezető SAP kihívójává, amikor 1994-ben bevezette a rendszert Boeing-nél. 1995-ben bevezették az Amsterdami tőzsdére és a US Nasdaq-ra. Több nagy tanácsadó cég partneri szerződést kötött Baan IV rendszerek bevezetésére multinacionális vállalatokhoz. A termékportfóliót bővítették néhány szoftver cég felvásárlásával, mint például az Aurum, a Berclain, a Coda és a Caps Logistics. Az értékesítés növekedése egyszer elérte a 91%-ot is.

A Baan Company mélyrepülése 1998-ban kezdődött. A management a cég forgalmát magasabban állította be a valóságnál. A "kreatív" könyvelés kiderülése után a cég részvényeinek ára meredeken zuhant 1998 végén.

2000 júniusában a pénzügyi nehézségekkel és perekkel küzdő, hét egymást követő negyedévben veszteségeket realizáló Baan céget eladták az angol automatizálási, ellenőrző és folyamatirányító rendszereket forgalmazó Invensys-nek 700 millió dollárért. A céget a Laurens van der Tang igazgatása alatt álló Szoftver és Szolgáltatások részlegbe olvasztották be. A Baan megvásárlása után az Invensys saját "Sensor to Boardroom" megoldást kezdett kínálni ügyfeleinek.

2003 júniusában az Invensys értékesítette a Baan egységet az SSA Global Technologies részére 135 millió dollárért.

A Baan szoftver megvásárlása után az SSA átnevezte a Baan-t SSA ERP Ln-re. 2005 augusztusában az SSA Global kihozta a szoftver új verzióját, melynek neve SSA ERP LN 6.1 lett. 2006 májusában az SSA-t megvásárolta az atlantai Infor Global Solutions, amely egy vezető ERP rendszer forgalmazó a piacon.

A Baan ERP szoftvert több ezer kis és közép vállalat mellett több neves, multinacionális cég használja a mai napig, például a Boeing és a Flextronics is. A legtöbb cég a BaanIVc4 és Infor ERP LN verziót használja.

Szoftver verzió[szerkesztés]

Triton 1.0 - 2.2d, 3.0 az utolsó 3.1bx Triton verzióig, ekkor a terméket Baan-ra nevezték át.

Baan 4.0 (a BaanIV jelenlegi utolsó verziója a BaanIVc4 SP27) és különböző kiterjesztések)

Baan 5.0 (a BaanV utolsó verziója a Baan5.0c SP25)

Baan 5.1, 5.2 (csak egyes vevők részére létrehozott verzió)

SSA ERP 6.1 /Infor ERP LN 6.1 (az ERP Ln 6.1 utolsó verziója az Infor ERP Ln 6.1 FP6)

Támogatott platformok és adatbázisok (Szerver)[szerkesztés]

Szerver Platformok:

Windows Server, Linux, IBM AIX, Sun Solaris, HP Unix, AS400(elavult), OS390 (elavult)

Adatbázis:

Oracle, DB2, Informix, MS SQL Server, MySQL (csak a 6.1-es verzióhoz), Bisam (elavult)

Standard modulok[szerkesztés]

Baan IV modulok:
Általános adatok (tc), Pénzügy (tf), Projekt (tp), Gyártás (ti), Disztribúció (td), Feldolgozóipari gyártás (ps), Szállítmányozás (tr), Szerviz (ts), Vállalati modellező (tg), Tools (tt), Utilities (tu)

Infor ERP Ln 6.1 modulok:
Vállalati modellező (tg), Általános adatok, Adózás (tc), Alkalmazottak(bp), Pénzügy (tf), Projekt (tp), Vállalati tervezés (cp), Rendelés kezelés (td), Elektronikus kereskedelem (ec), Központi számlázás (ci), Gyártás (ti), Raktározás (wh), Fuvar kezelés (fm), Szerviz (ts), Minőség kezelés (qm), Dokumentum kezelés (dm), Tools (tt)

Baan virtuális gép – bshell[szerkesztés]

A Bshell a Baan alkalmazás szerver oldali alapkomponense. Ez egy virtuális gép, amely Baan 4GL programokat futtat. A bshell különböző szerver platformokon elérhető, és a Baan programokat így platformfüggetlenné teszi. Például egy Windows platformon fejlesztett Baan session átmásolható egy Linux platformon futó Baan környezetbe anélkül, hogy újra kellene fordítani az alkalmazás kódját. A bshell hasonló elven működik, mint a manapság gyakran használt Java VM vagy .NET CLR.

Külső kapcsolatok[szerkesztés]