Avoiuli

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Avoiuli
Nyelvek
AlkotóViraleo Boborenvanua
A Wikimédia Commons tartalmaz Avoiuli témájú médiaállományokat.

Az Avoiuli (a Raga avoi „beszélni” és uli „rajzol” vagy „fest” szavakból) egy írásrendszer, amelyet a turaga bennszülött mozgalom használ a vanuatui Pünkösd-szigeten.

Története[szerkesztés]

Viraleo Boborenvanua főnök fejlesztette ki 14 éven keresztül, a hagyományos homokrajzokon található tervek alapján, a latin ábécé alternatívájaként szolgál. Főleg a terület anyanyelvén, ragai nyelven(wd) írják, de más nyelveken is használható, például apma(wd), biszlama és Angol nyelven.

Az Avoiuli írás betűkből, tízes számrendszerbeli számokból és egyéb szimbólumokból áll, beleértve a livatu és a hagyományos értéket képviselő különleges tárgyak, mint például a disznók és a festett szőnyegek jeleit. A Raga írásához használt nyugati helyesíráshoz hasonlóan a veláris ng nazális és az ngg prenazalizált mássalhangzót az n és a g betűk módosított alakjaival, a labioveláris bw, mw és vw mássalhangzókat viszont digráfokkal ábrázolja. Bár bizonyos szempontból a latin ábécé viszonylag egyszerű utánzása, az Avoiuli néhány sajátossággal rendelkezik.[1]

Az alapjául szolgáló homokrajzokhoz hasonlóan az Avoiuli betűket is úgy tervezték, hogy egyetlen vonással lehessen megalkotni. Az írást balról jobbra vagy jobbról balra lehet írni (csak meg kell fordítani a betűket, bár a legtöbb amúgy is szimmetrikus). Az írásmód a legtöbb esetben „ökörszántásként” halad (váltakozó irányú), de gyakori, hogy a latin írásmód szerint balról jobbra írják.

A nagybetűk hasonlóak a kisbetűkhöz, de felnagyítva és egy + alakú „keret” köré rajzolva, ami a hagyományos homokrajzokban is megtalálható. A nagybetűket a mindennapi írásban nemigen használják.

A diákok a Turaga hagyományos iskolájában, az északkelet-pünkösdi Lavatmanggemuban, valamint a hozzá tartozó „egyedi iskolákban” tanulnak avoiuli írással írni, még ha jelentős tandíjat kell is fizetniük ezért a kiváltságért. Az avoiulit a Tangbunia őslakos bank is használja a nyilvántartások vezetésére.

Jelkészlet[szerkesztés]

Az Avoiuli-írás betűi. Az alap jelkészlet a latin írás átírására alkalmas, de találhatók benne betűk Vanuatu más nyelveinek leírására.

Számjegyek[szerkesztés]

Az Avoiuli íráshoz kidolgozott számrendszer.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gray 2013, The Languages of Pentecost Island.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Avoiuli című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.