Archaeospheniscus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Archaeospheniscus
Evolúciós időszak: Középső/késő eocén - késő oligocén, 50–27 Ma
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Neoaves
Csoport: Passerea
Csoport: Ardeae
Csoport: Aequornithes
Rend: Pingvinalakúak (Sphenisciformes)
Család: Pingvinfélék (Spheniscidae)
Alcsalád: Palaeeudyptinae
Simpson, 1946
Nem: Archaeospheniscus
Marples, 1952
Szinonimák
  • Notodyptes Marples, 1953
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Archaeospheniscus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Archaeospheniscus témájú kategóriát.

Az Archaeospheniscus a madarak (Aves) osztályának pingvinalakúak (Sphenisciformes) rendjébe, ezen belül a pingvinfélék (Spheniscidae) családjába és a Palaeeudyptinae alcsaládjába tartozó fosszilis nem.

Tudnivalók[szerkesztés]

A fosszilis Archaeospheniscus pingvinnembe főleg nagytestű madarak tartoznak, azonban közülük a legkisebb, az Archaeospheniscus wimani szamárpingvin- (Pygoscelis papua) méretű volt; a többi elérte a mai királypingvin (Aptenodytes patagonicus) méretét. Ez a pingvinnem a középső vagy késő eocéntól egészen a késő oligocénig maradt fenn, vagyis ezelőtt 50 vagy 34–27 millió évvel.

Az Archaeospheniscus az egyik legkezdetlegesebb pingvincsoport. A fajok felkarcsontjai (humerus) nagyon karcsúak, átmenetet mutatnak az általános madarak repülő szárnyai és a modern pingvinek evezőszárnyai között. A lábcsontjai közül, az úgynevezett tarsometatarsus egyaránt mutat őspingvin jellegzetességet és modern változatot is. Ezekből viszont még nem tudjuk meghatározni, hogy az Archaeospheniscus az őse a mai pingvinnemeknek, vagy csak párhuzamos evolúcióról van szó, mely szerint a közeli rokonságban álló fajoknál egymástól függetlenül hasonló jellegzetességek fejlődnek ki. Nem azonos a konvergens evolúcióval, mert annak során egymással közeli rokonságban nem álló élőlényeknél alakulnak ki meglepő hasonlóságok.

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe az alábbi három faj tartozik:

Források[szerkesztés]

  • Jadwiszczak, Piotr (2006): Eocene penguins of Seymour Island, Antarctica: Taxonomy. Polish Polar Research 27(1): 3–62. PDf fulltext
  • Marples, Brian J. (1952): Early Tertiary penguins of New Zealand. New Zealand Geol. Surv., Paleont. Bull. 20: 1-66.
  • Simpson, George Gaylord (1971): A review of the pre-Pleistocene penguins of New Zealand. Bulletin of the American Museum of Natural History 144: 319–378. PDF fulltext Archiválva 2007. augusztus 11-i dátummal a Wayback Machine-ben

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Archaeospheniscus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.