A nagy trükk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A nagy trükk
(Shade)
2003-as amerikai film
RendezőDamian Nieman
ProducerTed Hartley
Műfaj
Főszerepben
ZeneChristopher Young
OperatőrAnthony B. Richmond
VágóScott Conrad
Gyártás
GyártóDEJ Productions
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő91 perc
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató2003
Bevétel458 ezer amerikai dollár[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Nagy trükk (eredeti cím: Shade) 2003-ban bemutatott amerikai neo-noir bűnügyi filmthriller, melynek forgatókönyvírója és rendezője Damian Nieman. A főbb szerepekben Stuart Townsend, Gabriel Byrne, Thandiwe Newton, Jamie Foxx, Melanie Griffith és Sylvester Stallone látható.

2003. június 21-én volt a premierje a CineVegas Nemzetközi Filmfesztiválon.[2]Az Amerikai Egyesült Államokban 2004. május 7-én mutatták be korlátozott számú moziban.[3]

Cselekmény[szerkesztés]

A film egy visszaemlékezéssel kezdődik, amelyben a fiatal Dean Stevens pókerezik. A játékot egy rablás szakítja félbe. Lövöldözés alakul ki, amelyet csak Stevens és az egyik támadó él túl.

A nyitó jelenetekben Tiffany és Charlie Miller látható, amint csalással keresnek egy kisebb összeget. Ezután találkoznak Larry Jenningsszel, és megbeszélik a következő pénzkereseti lehetőséget: egy kártyajátékot. Egy másik visszaemlékezésből kiderül, hogy egy bűntársuk, Vernon krupiéként dolgozik egy kaszinóban.

Jennings szerencsejátékon több mint 100 ezer dollárt veszít. Az elvesztett pénz nem az övé, hanem Malini maffiózóé. Nem sokkal később Jenningset megöli Malini két bérgyilkosa, Marlo és Nate.

Charlie Miller, Tiffany és Vernon megbeszélnek egy játékot a legendás pókerező, Dean Stevens ellen kétmillió dollárért. Megérkeznek a Hollywood Roosevelt Hotelbe, ahol felfedezik, Malini is részt vesz a játékban. Stevens három dámával nyer, Malini azt tanácsolja a triónak, maradjanak távol Los Angelestől. Végül kiderül, Vernon összeesküdött Stevensszel és a többi bűntársával, hogy kirabolják Millert és Tiffanyt is.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[4]
Stuart Townsend Vernon Széles László
Gabriel Byrne Charlie Miller Szakácsi Sándor
Thandiwe Newton Tiffany Györgyi Anna
Sylvester Stallone Dean Stevens Gáti Oszkár
Jamie Foxx Larry Jennings Jakab Csaba
Melanie Griffith Eve Básti Juli
Michael Dorn Jack Thornhill
Hal Holbrook professzor Dobránszky Zoltán
Patrick Bauchau Max Malini Barbinek Péter
Dina Merrill Dina Bessenyei Emma
Bo Hopkins Scarne hadnagy Konrád Antal

Fogadtatás[szerkesztés]

Bevételi adatok[szerkesztés]

A film mindössze öt hétig volt látható hat moziban, világszerte 458 ezer dollár bevételt hozott.[1]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A Rotten Tomatoes weboldalon 67%-os értékelést kapott 15 kritikus véleménye alapján. A Metacritic-en, 5 kritikus 100-ból 40 pontot adott a filmnek, ami "vegyes vagy átlagos értékelést" jelent.[5][6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Shade (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2023. március 23.)
  2. Harris, Dana: CineVegas skeds 'Octane,' 'Shade' (amerikai angol nyelven). Variety , 2003. május 23. (Hozzáférés: 2022. október 11.)
  3. Shade. AllMovie . (Hozzáférés: 2022. október 11.)
  4. Nagy trükk - magyar változat - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. március 15.)
  5. Shade. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2022. január 1.)
  6. Shade. Metacritic

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Shade (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]