A munkászubbony

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A munkászubbony
1915-ös magyar film

A film korabeli hirdetése
A film korabeli hirdetése
RendezőBródy István
Producer
  • Gábor Jenő
  • Gábor József
Műfajfilmdráma
ForgatókönyvíróFöldes Imre
Főszerepben
OperatőrZsitkovszky Béla
Gyártás
GyártóGéniusz Filmvállalat Rt.
Ország Magyarország
Nyelvnémafilm
Képarány1,37:1
Forgalmazás
ForgalmazóMagyarország Monopol Filmkölcsönző
BemutatóMagyarország 1915. január 12.
További információk
SablonWikidataSegítség

A munkászubbony Bródy István 1914-ben forgatott és 1915 elején bemutatott fekete-fehér néma nagyjátékfilmje Hegedűs Gyula főszereplésével, akinek játékáról ez az egyetlen fennmaradt alkotás.

Cselekmény[szerkesztés]

Egy gyáros álruhában vizsgálódik saját üzeme körülményei felől.[1]

Színészek[szerkesztés]

A film sorsa[szerkesztés]

A Pedagógiai Filmgyár stúdiójában forgatott film sajtóbemutatójára 1915. január 12-én került sor a Budapest IX. kerület, Kinizsi utcai „Kultúr Színpadon”, mozikba pedig február 1-jén került.

A magyar némafilmgyártás e korai időszakában (1912–1916) készült játékfilmek nagy része megsemmisült vagy elveszett. Erről, a Földes Imre (film)novellája alapján készült, a társadalom valóságos viszonyait, ellentmondásait ábrázolni törekvő filmdráma sorsáról sem lehetett tudni semmit.[1] Az amszterdami EYE Filmmuseumban került elő egy kópia, amelynek dobozain és tekercsein szereplő Zigeunerliebe felirat nem egyezett Lehár Ferenc operettjének történetével. Végül 2017-ben a Hangosfilm.hu filmtörténeti adatbázis alapján sikerült azonosítani az alkotást, aminek különlegessége, hogy a korszak egyik vezető színészének, Hegedűs Gyulának eddig ismert egyetlen fennmaradt filmje. 2019-ben a Magyar Nemzeti Filmarchívum gyűjteményébe kerül, ahol restaurálták és digitalizálták.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]