A fájdalom ügynökei

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A fájdalom ügynökei
(Pain Hustlers)
2023-as amerikai film
RendezőDavid Yates
Producer
  • Lawrence Grey
  • David Yates
Műfaj
ForgatókönyvíróWells Tower
Főszerepben
Zene
OperatőrGeorge Richmond
VágóMark Day
Gyártás
Gyártó
  • Grey Matter Productions
  • Wychwood Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő123 perc[1]
Költségvetés50 000 000 dollár[2]
Forgalmazás
ForgalmazóNetflix
Bemutató
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A fájdalom ügynökei (eredeti cím: Pain Hustlers) 2023-ban bemutatott amerikai bűnügyi filmdráma, amelyet David Yates rendezett. A főbb szerepekben Emily Blunt, Chris Evans, Andy García, Catherine O’Hara és Jay Duplass látható.

Amerikában 2023. október 20-án a mozikban, míg Magyarországon 2023. október 27-én mutatták be a Netflixen.[3][4]

Cselekmény[szerkesztés]

2011-ben Liza Drake egy egyedülálló anya, aki epilepsziás kislányával, Phoebe-vel a nővére floridai garázsában él. Egzotikus táncosnőként dolgozik, amikor Pete Brenner ügyfél jövedelmező munkát ajánl neki.

Egy pénz miatti veszekedés során Lizát és Phoebe-t kirúgják, ezért egy motelbe költöznek. Amikor az autóját lefoglalják, Liza megkeresi Pete-et a gyógyszergyár Zannánál, hogy elfogadja a munkát. A lány nem tudja, hogy az induló vállalkozás nehézségekkel küzd, nehezen törnek be a piacra, és kétségbeesetten próbálnak befektetőket találni, hogy a tervezett tőzsdei bevezetés előtt finanszírozni tudják a marketinget.

Pete átírja Liza lehangoló önéletrajzát, és biokémiai diplomát ad neki. A lány lenyűgözi a vállalat alapítóját, Dr. Jack Neelt, aki felülbírálja a felvételi tilalmat. Pete öt napot ad neki, hogy meggyőzzön egy orvost, hogy írja fel a gyógyszerüket, a Lonafent.

Liza az öt nap alatt végigjárja az érdeklődők teljes listáját, sikertelenül. Eközben Phoebe rohamot kap, és megtudják, hogy CAVM-je van. Liza azt hiszi, hogy a munkának vége, ezért visszatér Dr. Lydell irodájába, az első értékesítési kísérletéhez, hogy összeszedjen néhány Tupperware-t, és meghallja, hogy egy rákos beteg egy gyakran felírt gyógyszer mellékhatásairól beszélget.

Liza azzal érvel, hogy a Lonafen jobb megoldás lenne, ezért Lydell felírja neki. Felkéri, hogy indítsa el az előadói programjukat azzal, hogy megosztja a gyógyszer hatékonyságával kapcsolatos tapasztalatait. Az esemény nem sikerül, és a férfi majdnem visszalép, annak ellenére, hogy a betege dicséri a gyógyszert, de Liza ráveszi a programot, hogy folytassa. Amikor Pete pénzügyi ösztönzőket kínál, Lydell minden jogosult betegnek felírja a Lonafent. A sikerre alapozva felvesznek egy csapat értékesítési képviselőt, és Zanna a regionális piac 86%-át megnyeri.

Larkin megpróbálja leleplezni Lizát, mint csalót a hamisított önéletrajza miatt, de Neel előlépteti őt országos értékesítési igazgatóvá, Pete pedig COO-vá, aki ezután kirúgja Larkint. A nyereséges vállalat nagyobb irodákba költözik, ahol Neel különcségei még világosabban megmutatkoznak. Amikor Eric Paley vezérigazgatóról kiderül, hogy titokban felvett egy vezetői értekezletet, kirúgják, de nagyot kaszál a részvényeiből. Ahogy a növekedés lelapul, Neel nyomást gyakorol a csapatra, hogy a Lonafent ne csak a rákos megbetegedésekre, hanem mindenféle fájdalomra forgalmazzák. Liza nem ért egyet ezzel, de Neel elutasítja őt. Arra is utasítja Lizát, hogy rúgja ki az anyját, Jackie-t, mint képviselőt, miután lefeküdt vele.

Liza Lydellhez fordul új menetparancsával, és csalódott, amikor a férfi készségesen beleegyezik, hogy vele tart. Eközben Phoebe újabb rohamot kap, és drága agyműtétre van szüksége. Bár Liza felajánlja a Zannában lévő részvényopcióit a hitel fedezetéül, a gyógyszeripari ágazat ingadozása miatt elutasítják. Miután Lydellt letartóztatják egy DEA akció során, a kétségbeesett Liza segítséget kér Neeltől a műtét kifizetésében, de a férfi arra biztatja, hogy Phoebe helyzetét "tűzként" használja fel az inspirációhoz, ahogyan ő is tette, amikor a felesége rákban haldoklott, és ő találta ki a Lonafent.

Amikor egy barátnője férje meghal Lonafen-túladagolásban, és a részvétét elutasítják, Liza beleegyezik, hogy tanúskodik a Zanna ellen nyomozó ügyészségen. Bevallja, hogy részt vett Zanna hangszóró- és megvesztegetési programjaiban. Liza megerősíti, hogy ki írta alá ezeket a programokat: Eric Paley, Pete Brenner és Jack Neel. Arra a kérdésre, hogy tud-e olyan kézzelfogható bizonyítékot felmutatni, amely Neelt a bűncselekményekhez köti, a nő elmagyarázza, hogy a férfi teljesen elzárkózott a mindennapi tevékenységtől.

Miután Liza sikertelenül megpróbál megszerezni egy nyomtatványt Pete kabátjából, a férfit letartóztatják, bár Neel felajánlja, hogy gondoskodik a családjáról, amíg a börtönben van. Maga Neel látszólag érinthetetlen marad, amíg Liza egy régi, az anyjával folytatott viszonya során folytatott e-mailváltáson keresztül össze nem köti őt Zanna illegális tevékenységeivel.

A nyomozás során kiderül, hogy a Lonafen lényegében fentanil, ezért váltak a nem terminális betegek függővé és gyakran túladagolták magukat. Lydell, Paley, Brenner és Neel mind börtönbüntetést kapnak. Miután a bíróságon szívből jövő bocsánatkérést kér, és az ügyészség azt javasolja, hogy Liza ne üljön börtönbe, hogy ne tántorítsa el a jövőbeni bejelentőket, mégis 15 hónapra ítélik, mivel mohósága életekbe került. Miután Liza szabadul, a korábbi Zanna-képviselők közül néhányan társulnak, hogy megalapítsák azt a bőrápoló céget, amelyet ő és Jackie évekkel ezelőtt elképzeltek.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[5]
Liza Drake Emily Blunt Németh Borbála
Pete Brenner Chris Evans Zámbori Soma
Jackie Catherine O’Hara Borbás Gabi
Dr. Neel Andy García Dörner György
Larkin Jay Duplass Csőre Gábor
Dr. Lydell Brian d'Arcy James Kassai Károly
Eric Paley Amit Shah Rada Bálint
Phoebe Chloe Coleman Hegedűs Johanna

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront az Iyuno Hungary készítette el.

A film készítése[szerkesztés]

2021 augusztusában a Sony Pictures bejelentette egy cím nélküli film fejlesztését David Yates rendezésében és Wells Tower írásával, amely Evan Hughes 2018. május 2-án megjelent New York Times Magazine "The Pain Hustlers" című cikkén és az azt követő, 2022 januárjában megjelent The Hard Sell című könyvén alapul.[6] A film a Grey Matter Productions és a Wychwood Pictures koprodukciójában készül. Yates a film producere Lawrence Grey és Yvonne Walcott Yates mellett.[7] 2022 májusában Emily Blunt csatlakozott a stábhoz, és a Netflix legalább 50 millió dollár értékben megvásárolta a filmet.[8] 2022 júliusában Chris Evans csatlakozott a főszereplőkhöz, augusztusban Andy García, Catherine O’Hara, Jay Duplass, Brian d'Arcy James és Chloe Coleman csatlakozott a stábhoz.[9] A forgatás 2022 augusztus végén kezdődött.[10]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Pain Hustlers (15). British Board of Film Classification, 2023. október 24. (Hozzáférés: 2024. január 23.)
  2. Lang, Brent: Netflix Swoops In With $50 Million Purchase of Emily Blunt, David Yates Film 'Pain Hustlers'. Variety , 2022. május 21. (Hozzáférés: 2024. január 23.)
  3. Grobar, Matt: Netflix Sets Fall Movie Release Dates For The Killer, Pain Hustlers, Sly, Wes Anderson's The Wonderful Story Of Henry Sugar & More. Deadline Hollywood , 2023. augusztus 30. (Hozzáférés: 2024. január 23.)
  4. Mozi-, stream- és sorozatkalendárium 2023. IGN. (Hozzáférés: 2024. január 23.)
  5. A fájdalom ügynökei az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  6. Hughes, Evan. The Pain Hustlers (2018. május 2.) 
  7. Kroll, Justin: Harry Potter And Fantastic Beasts Director David Yates Sets New Film At Sony As Next Project. Deadline Hollywood , 2021. augusztus 18. (Hozzáférés: 2024. január 23.)
  8. Wiseman, Andreas: Netflix Closing In On $50M+ WW Deal For Emily Blunt Package Pain Hustlers With David Yates Directing: Cannes Market Big Splash. Deadline Hollywood , 2022. május 21. (Hozzáférés: 2024. január 23.)
  9. Vlessing, Etan: Andy Garcia, Catherine O'Hara, Jay Duplass Board Netflix's Pain Hustlers. The Hollywood Reporter , 2022. augusztus 29. (Hozzáférés: 2024. január 23.)
  10. Kroll, Justin: Chris Evans To Co-Star With Emily Blunt In Netflix Movie Pain Hustlers. Deadline Hollywood , 2022. július 5. (Hozzáférés: 2024. január 23.)

További információk[szerkesztés]