A cápa 2.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A cápa 2.
(Jaws 2)
1978-as amerikai film

RendezőJeannot Szwarc
Producer
Műfajthiller
akciófilm
katasztrófafilm
Forgatókönyvíró
  • Carl Gottlieb
  • Howard Sackler
FőszerepbenRoy Scheider
ZeneJohn Williams
OperatőrMichael C. Butler
DíszlettervezőJoe Alves
Gyártás
GyártóUniversal Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínFlorida
Játékidő116 perc
Költségvetés30 000 000 $
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató1978
Korhatár16 III. kategória (F/6833/J)
Bevétel208 000 000 $
Kronológia
ElőzőA cápa
KövetkezőA cápa 3.
További információk
SablonWikidataSegítség

A cápa 2. (eredeti cím: Jaws 2) egy 1978-as amerikai thriller, amelyet Jeannot Szwarc rendezett. Ez Steven Spielberg A cápa című filmjének folytatása, és a A cápa filmsorozat második része. A film főszereplője Roy Scheider, mint Martin Brody rendőrfőkapitány. A történet Brody főnökről szól, aki azt gyanítja, hogy egy másik nagy fehér cápa terrorizálja a kitalált tengerpart menti üdülőhelyet, az Amity Islandet, majd számos incidens és eltűnés után, gyanúja végül beigazolódik.

Az eredeti film gyártásához hasonlóan a Cápa 2. gyártása is problémás volt. Eredetileg John D. Hancock lett volna a film rendezője, de ő alkalmatlannak bizonyult egy akciófilmhez, helyét Szwarc vette át. Scheider, aki újból Martin Brodyként játszotta szerepét, csak hogy megszüntesse a Universal Pictures-sel kötött szerződéses problémát, szintén elégedetlen volt a gyártás során, és több heves eszmecserét folytatott Szwarccal.

A cápa 2. a történelem legtöbb bevételt hozó folytatása volt, amíg a Rocky II. 1979-ben meg nem jelent. A film egyik híres mondata: „Éppen akkor, amikor azt hitted, hogy biztonságos visszamenni a vízbe…” a filmtörténelem egyik leghíresebb filmjévé vált, és többször is parodizálták. A film vegyes kritikákat kapott, majd a A cápa 3. követte 1983-ban és a Cápa 4. – A cápa bosszúja 1987-ben.

Ismertető[szerkesztés]

Amity város lakói már-már kiheverték az egykori tragikus cápatámadásokat. Hamarosan azonban újabb döbbenetes halálesetek történnek, s amikor a partra vetődik egy gyilkos bálna teteme, melyen hatalmas harapásnyomok láthatók, Martin Brody rendőrfőnök biztosra veszi, hogy egy újabb emberevő cápa van a közelben. Brody téves riasztása miatt azonban elmélete hitelét veszti, s a város vezetősége nem hajlandó lezárni a turisztikailag jövedelmező tengerpartot. Amikor újabb vérfagyasztó esetek történnek, maga a rendőrfőnök száll szembe a vérengző bestiával.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész
Martin Brody Roy Scheider
Ellen Brody Lorraine Gary
Mayor Larry Vaughn Murray Hamilton
Len Peterson Joseph Mascolo
Deputy Jeff Hendricks Jeffrey Kramer
Dr. Elkins Collin Wilcox
Tina Wilcox Ann Dusenberry
Michael Mike Brody Mark Gruner
Tom Andrews Barry Coe
Jackie Peters Donna Wilkes
Eddie Marchand Gary Dubin
Paul Polo Loman John Dukakis
Sean Brody Marc Gilpin
Doug Fetterman Keith Gordon
Bob Billy Van Zandt
Brooke Peters Fritzi Jane Courtney

Zene[szerkesztés]

Filmzene[szerkesztés]

John Williams visszatért a zene szerzéséhez, miután elnyerte az Oscar -díjat a legjobb eredeti filmzenének az első filmen végzett munkájáért. Williams azt mondja, hogy mindenki azt feltételezte, hogy „a zene is visszatér, és része lesz a szereposztásnak… ehhez természetesen új zenére is van szükség, de A cápa zenéjét úgyszintén használni kell”. Szwarc szerint a már ismert zenék mellett Williams egy „fiatalos ellenpontot is alkotott a cápához, amely mindig ott van, amikor a gyerekek vitorláznak vagy a tengerre mennek. Nagyon ötletes volt.”[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Music of Jaws 2, Jaws 2 DVD, Written, directed and produced by Laurent Bouzereau

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jaws 2 című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]