A Richard Nixon-merénylet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Richard Nixon-merénylet
(The Assassination of Richard Nixon)
2004-es amerikai film
RendezőNiels Mueller
ProducerAlfonso Cuarón
Műfajpolitikai thriller
ForgatókönyvíróNiels Mueller, Kevin Kennedy
FőszerepbenSean Penn
Don Cheadle
Jack Thompson
Naomi Watts
Brad William Henke
Michael Wincott
Mykelti Williamson
ZeneSteven M. Stern
OperatőrEmmanuel Lubezki
VágóJay Cassidy
Gyártás
OrszágAmerikai Egyesült Államok
Mexikó
Nyelvangol
Játékidő95 perc
Forgalmazás
ForgalmazóThinkFilm
BemutatóFranciaország 2004. május 17.
HUN 2005. április 8.
Korhatár16 III. kategória (F/1496/J)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Richard Nixon-merénylet című filmet Niels Mueller rendezte 2004-ben. A főszerepet Sean Penn játszotta. A film alapötletét Samuel Joseph Byck merénylete ihlette, aki 1974. február 22-én a Baltimore-Washington nemzetközi repülőtéren megpróbált eltéríteni egy repülőgépet. Az volt a terve, hogy az eltérített gépet a Fehér Ház felé irányítsa majd és megölje Richard Nixont.

Cselekmény[szerkesztés]

Samuel Bicke több mint egy éve külön él feleségétől és három gyermekétől. Bár a felesége elhatárolódott tőle, mégis reménykedik a családjával való megbékélésben. Miután egy bútoráruházban eladó lett, az első fizetését megkapva rendszeresebben keresi fel a családját. Viszont szembesülnie kell azzal, hogy a felesége továbbra is elutasítja a közeledését.

A munkája sem felelt meg neki. Samuel egyre jobban undorodott a hamis eladói mentalitástól és terveket sző saját vállalkozás beindítására. Azonban ahhoz, hogy a banktól kölcsönt kérjen mobil gumiabroncs üzletének a beindításához, induló tőke szükséges. A bank megvizsgálja a hitelkérelmét, majd elutasítja.

A felesége beadja a válókeresetet, a munkáhelyét elveszíti, a hiteligénylés elutasítása után vagyon nélkül marad reménytelen jövővel. Vereségének okát a társadalmi rendszer egyre több igazságtalanságában látja.

Ennek a korszaknak a képmutatását Richard Nixon testesítette meg számára. Az amerikai elnök ugyanis annak ellenére, hogy újbóli indulásának választási kampánya során megígérte az amerikai csapatok visszavonását Vietnámból, mégis újabb katonákat küldött a háborúba. Bicke a tévében hallott hazugságok miatt elhatározza az amerikai elnök meggyilkolását. Azt tervezi, hogy nekimegy repülőgéppel a Fehér Háznak.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Attentat auf Richard Nixon című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]