A Mikulás-mentőakció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Mikulás-mentőakció
(Saving Santa)
2013-as brit–amerikai animációs film
RendezőLeon Joosen
Aaron Seelman
ProducerTerry Stone
Nick Simunek
Carolyn Bennett
Műfaj
ForgatókönyvíróRicky Roxburgh
FőszerepbenMartin Freeman
Tim Curry
Noel Clarke
Tim Conway
Pam Ferris
Ashley Tisdale
Joan Collins
ZeneGrant Olding
Mark Yaeger
Gyártás
GyártóGateway Films
Prana Studios
OrszágUSA, Egyesült Királyság
Nyelvangol + magyar (szinkron)
Játékidő84 perc
Forgalmazás
ForgalmazóThe Weinstein Company
Cinema Management Group
Magyarország PARLUX Entertainment
Bemutató2013. november 1.
Magyarország 2013. december 3.
KorhatárHat éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Mikulás-mentőakció (eredeti cím: Saving Santa) 2013-ban bemutatott brit-amerikai számítógépes animációs karácsonyi filmvígjáték, melynek rendezője Leon Joosen, forgatókönyvírója és készítője Tony Nottage, producere Nottage, Terry Stone és Nick Simunek. A filmet közvetlenül DVD videón adták ki.[1]

Cselekmény[szerkesztés]

Bernard egy manó, aki lapátolóként dolgozik a Mikulás falujában. Feltaláló akar lenni, ezért minden évben bemutat egy találmányt, amely azonban soha nem működik úgy, ahogy kellene. Egy nap Bernard bemutatja új találmányát: a karácsonyi emlékezőgépet, amely képes egy élet legszebb emlékeit kivetíteni, így megakadályozva, hogy az emberek elveszítsék a karácsonyi hangulatot. A találmány azonban áramszünetet okoz az egész faluban, ezért Bernardot kirúgják.

Szomorúan tér vissza, de a Mikulás megvigasztalja, és megmutatja neki az időgömböt, egy időutazó eszközt, amelyet a Mikulás a kézbesítéshez használ.

A falut megtámadja Neville Baddington, egy nemzetközi hajózási szervezet vezetője, aki megszállottan keresi a Mikulás szánját és annak titkát. Bernard ekkor aktiválja az időgömböt, és visszamegy, hogy megakadályozza, hogy Baddington megtalálja a falut.

A falu megtalálását csak úgy lehet megakadályozni, ha leállítják a memóriagép bemutatását, mivel az okozta az áramszünetet, ami miatt a falut felfedezték.

Az első alkalommal Bernard a Mikulás titkos ügynökeinek csapata fogságába esik, de sikerül megszöknie, visszavenni az időgömböt, és újra visszamenni. A második alkalommal ismét kudarcot vall; végül Bernard rájön, hogy nem tudja megváltoztatni a múltat, így az előadást sem tudja megállítani. Ezért úgy dönt, hogy inkább nem használja a memóriagép találmányát.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang[2]
Bernard Martin Freeman Görög László
Nevil Baddington Tim Curry Kerekes József
Havas Noel Clarke Sörös Miklós
Mikulás Tim Conway Harsányi Gábor
Mikulásné Pam Ferris Bókai Mária
Fényes Ashley Tisdale Farkasházi Réka
Vera Baddington Joan Collins Andresz Kati
Villám Chris Barrie
Gesztenye Chris New Benkő Péter
Tejkaramella Nick Simunek Konrád Antal
Linzer Gregor Truter Nagy Dániel Viktor
Bemondó Alex Walkinshaw Mohai Gábor

Médiakiadás[szerkesztés]

Az Egyesült Királyságban 2013. november 1-jén jelent meg Blu-rayen és DVD-n a The Weinstein Company és az Anchor Bay Entertainment forgalmazásában.[3]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Saving Santa című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Il segreto di Babbo Natale című olasz Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Happy Holidays—Animated! A Worldwide Encyclopedia of Christmas, Hanukkah, Kwanzaa and New Year's Cartoons on Television and Film. McFarland & Co, 275. o. (2019. május 19.). ISBN 9781476672939 
  2. IszDb - Magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. június 17.)
  3. Saving Santa Blu-ray + DVD Review. Kidzworld.com

További információk[szerkesztés]