AGORA – Művelődési és Sportház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
AGORA – Művelődési és Sportház
Művelődési és Sportház épülete Szombathelyen Fotó: Inkey Tibor
Művelődési és Sportház épülete Szombathelyen
Fotó: Inkey Tibor
TelepülésSzombathely
CímMárcius 15. tér 5.
Hasznosítása
Felhasználási területművelődési ház
é. sz. 47° 14′ 11″, k. h. 16° 37′ 16″Koordináták: é. sz. 47° 14′ 11″, k. h. 16° 37′ 16″
Térkép
AGORA – Művelődési és Sportház weboldala
SablonWikidataSegítség

Az AGORA – Művelődési és Sportház Szombathely legnagyobb befogadóképességű kulturális intézménye. 2007. július 1-től az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ tagintézménye

Az épület története és bemutatása[szerkesztés]

A Március 15. teret, ahol az épület jelenleg áll, 1948 előtt Színház térnek hívták. Korábban, 1913 és 1927 között a deszkákból épült Szombathelyi Nyári Színház állt ezen a helyen. A tér megtervezése és kiépítése 1955 és 1967 között zajlott.

A terv első elemeként a Művelődési és Sportház készült el. Építése 1960 és 1963 között zajlott. Az épület tervezője Károlyi Antal volt. (1965-ben adták át a szomszédos Megyei Rendelőintézet épületét, melynek tervezői Károlyi Antal és Ligeti Gizella voltak.) A Művelődési és Sportház tér felőli oldala két szintes, nagy üvegfelületekkel megbontott, lapostetős szárnyához ívesen csatlakozik a hátsó, magasabb, dongaboltozattal lezárt része. A népszerű intézményt a szombathelyiek MSH-nak vagy csak egyszerűen Sportháznak, régebben Sportpalotának hívták. 1963-ban nyitotta meg kapuit. 2007. július 1-től az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ tagintézménye. Működése alatt többször volt nemzetközi és országos jelentőségű rendezvények helyszíne. Számos koncertnek, színházi eseménynek, sportversenynek, báloknak és gálaműsoroknak, iskolai, egyetemi, ünnepi rendezvénynek, városi nagyrendezvénynek ad otthont, de a galériáján kiállításokat is rendeznek.

Az épület felújítására 2014 és 2015 között került sor, a rekonstrukció terveit Károlyi István, az épület tervezőjének fia készítette, a szcenika Szabó-Jilek Iván munkája. Az emeleten a galérián egy nagyméretű Isis-kultuszt ábrázoló monokróm kerámia dombormű (Benkő Ilona alkotása) volt látható. A felújítás során a műalkotást eltávolították.

  • Elérhetősége: 9700 Szombathely, Március 15. tér 5.

Jellemzők[szerkesztés]

  • Nagyterem: Színpada 120 m², deszka borítású, a fellépők számára 30 fős zenekari árok áll rendelkezésre. Színházi, operai és zenei előadások megtartására egyaránt alkalmas. A nagyterem nézőterének borítása parkett, befogadóképessége a rendezvényektől függ, maximális kapacitása 2000 fő.
  • Előadóterem: 2 előadóterem található az épületben, mindkét helyiség alkalmas kisebb konferenciák, előadások, termékbemutatók, kézműves foglalkozások, oktatások, állófogadások lebonyolításához. Férőhely 50 illetve 30 fő.
  • Kamaraterem: befogadóképessége kb. 300 fő, alkalmas kisebb színházi előadás, állfogadás, tárgyalás lebonyolításához.
  • Galéria: a nagyszabású kiállítások helyszíne, 70-80 nagyméretű alkotás kihelyezésére alkalmas felület áll rendelkezésre.

Fontosabb események[szerkesztés]

A lista nem teljes.

Források[szerkesztés]