Šavnik

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Šavnik
Šavnik címere
Šavnik címere
Šavnik zászlaja
Šavnik zászlaja
Közigazgatás
Ország Montenegró
Alapítás éve1861
Irányítószám81450
Körzethívószám083
Népesség
Teljes népességismeretlen
Terület553 km²
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 42° 57′ 23″, k. h. 19° 05′ 48″Koordináták: é. sz. 42° 57′ 23″, k. h. 19° 05′ 48″
Šavnik weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Šavnik témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Šavnik (montenegrói nyelven: Шавник, kiejtése [ʃǎv̞niːk]) falu Montenegróban, az Északi régióban, Šavnik község közigazgatási központja. Három folyó – a Bukovica, a Bijela és a Šavnik – találkozásánál található, 840 méteres magasságban. A község legalacsonyabban fekvő települése.

Története[szerkesztés]

Šavnik viszonylag új település a térség legtöbb, több évszázados múltra visszatekintő településével ellentétben, csak 1861-ben alapították. Montenegró és Bosznia-Hercegovina más részeiből bevándorlók népesítették be, főként kézművesek, kereskedők és kovácsok, akikre a helyi gazdáknak szükségük volt. A terület fűzfákkkal nőtt hely voltt, amelyről az újonnan alakult város a nevét is kapta.

Mielőtt a mai város helyén felépültek volna az első házak, a Šavnik folyón két malom működött. Az első három ház, amelyet Šavnikban építettek, egy kocsma volt bolttal, egy puskajavító műhely és egy kovácsműhely. A város hamarosan a Drobnjaci régió központjává vált, és magába foglalta a postahivatalt, az iskolát, a bíróságot és a katonai őrhelyet is.

A Jugoszláv időkben az iparosodás többnyire elkerülte Šavnikot, így az összes fontosabb tranzitút vagy vasúti összeköttetés is, és a város gazdasága stagnált. Šavnik és az egész község lakossága azóta lassan, de folyamatosan csökken. A lakosok többsége Nikšićbe és Dél-Montenegróba vándorol, ezért Šavnik gyakran a szegény és hanyatló város szinonimája. Šavnik gazdasági kilátásait az új Risan - Nikšić - Šavnik - Žabljak út, valamint Žabljak, Montenegró egyik fő hegyvidéki turisztikai központjának közelsége fellendítheti a város forgalmát.

Népesség[szerkesztés]

Šavnik, Šavnik község közigazgatási központja, 2023-ban a községnek 1588, a falunak 364 lakosa volt.[1]

Gallery[szerkesztés]

Šavnikiak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Statistical Office of Montenegro - MONSTAT (angol nyelven). www.monstat.org. (Hozzáférés: 2024. május 15.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Šavnik című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.