Ökumenikus Egyház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Ökumenikus Egyház egy 2019-ben alapított, majd 2020 májusában a magyar állam által Ökumenikus Keresztény Egyház Vallási Egyesület néven bejegyzett[1] szabadegyház, amely elismeri a Katolikus Egyház hitelveit és a protestáns egyházak hitelveit. Azonban a krisztusi tanítást annak eredeti formájában, a hierarchikus klerikális rendszer nélkül, eredeti jelentésében tekinti követendőnek.

„Arról tudják majd meg rólatok, hogy a tanítványaim vagytok, hogy szeretettel vagytok egymás iránt.” (János 13,35)

Hitelvek[szerkesztés]

Az Ökumenikus Egyházban hisszük, hogy Isten arra hív mindannyiunkat, hogy egységben és szeretetben éljünk (János 17). Sajnos a vallás történelme során az Isten nevében nyilatkozó egyházak gyakran engedték a dogmákat és a tanaikat fallá emelkedni, és ezzel kizárni embereket, akik ugyanúgy Jézus szeretetközösségébe tartoznak. Ezért a mi Felekezetünk ahelyett, hogy dogmákra épülő tanokra hivatkozna, amely megosztja az Istent kereső emberiséget, inkább az alapvető, mindannyiunkat a Krisztusi Testvériségben összekötő tiszta forrásra hagyatkozunk – az „alapvető hitelvekre”, amelyek által újjászületünk a bűneinkből és megtapasztalhatjuk Istent a szeretetben. (1 Róm 14,1 1 Kor 13,2)

Isten[szerkesztés]

Hisszük, hogy a Teremtő Isten alkotta és irányítja a világot. Örökkön létező, három formában, amely az Atya, a Fiú és a Szentlélek. E három egy és ugyanaz, és mindannyian Isten maga.

Ter 28,19

1 Péter 1,2

2 Kor 13,14

Jézus Krisztus[szerkesztés]

Jézus Krisztus Isten Fia. Egyenlő az Atyával. Szeplőtlenül fogant és született, tökéletes, emberi lény, bűnök nélkül. Felajánlotta magát áldozatként az emberek bűneiért, s meghalt a kereszten értünk. Feltámadt a harmadik napon, felemelkedett a Mennybe és visszatér közénk, hogy vezessen minket.

Máté 1,22-23

Ján 1,1-5; 14,10-30

ApCsel 1,9-11

Szentlélek[szerkesztés]

A Szentlélek egyenlő az Atyával és a Fiúval. Jelen van a világban, hogy az embert emlékeztesse Jézus Krisztus szeretetére. Mindenkiben ott él a Megváltás óta. A hívő embert erővel tölti fel, amelynek segítségével megértheti és megélheti a spirituális bölcsességet és a jóra törekvést. Keresztényként a Szentlélek irányítását keressük.

2 Kor 3,17

Ján 16,7-13; 14-16

ApCsel 1,8

Biblia[szerkesztés]

A Biblia Isten szava hozzánk, amelyet Isten által vezérelt emberek írtak a Szentlélek útmutatásával. A minden felett álló igazság forrása a keresztények számára, amelyhez – lévén Isten szava – nem szükséges semmilyen kiegészítő dogma, doktrína vagy torzítás.

2 Péter 1,20-21

Ember[szerkesztés]

Az ember Isten képmása. A Teremtő alkotásának csúcsa. Noha minden ember a jóság és a szeretet erejével bír, mindannyian hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről az isteni erőről és annak ellenében tenni. Ezt nevezzük „bűnnek”. Ezek a bűnök elválasztanak minket Istentől és okoznak számos bajt az életünkben.

Ter 1,27

1 Róm 3,23

Zsol 8,3-6

Megváltás[szerkesztés]

A Megváltás Isten ajándéka, amelyért nem kér semmit. Bűneinket Jézus Krisztus követésével, a szeretet gyakorlásával és a jóra törekvéssel győzhetjük le. Amikor Isten felé fordulunk, és elfogadjuk, hogy az Ő szeretete munkál bennünk, ennek engedjük át a gondolatainkat és az életünket, akkor elfogadjuk a Megváltást. Az örök élet azzal pillanattal kezdődik el, hogy Jézus Krisztust befogadjuk az életünkbe.

1 Róm 6,23; 5,1

Efez 2,8-9

Ján 14,6; 1,12

Öröklét[szerkesztés]

Minden ember lelke örök életre teremtetett. Dönthetünk, hogy örökké élük Isten szeretetétől távol, vagy a Megváltás kegyelméből Isten szeretetében. A Pokol valójában az örökkévalóságban élni Isten szeretetén kívül. A Mennyország pedig az örökkévaló egység Istennel.

Ján 3,16; 2,25; 5,11-13

1 Róm 6,23

Dániel 2,44

Közösség[szerkesztés]

Aki szeret, Jézus tanítványává szegődik. Családját Isten országává formálja. Olyannal köt életszövetséget, aki ebben a feladatban is a társa akar lenni. Nem éri be a templomok nagyüzemi szolgáltatásaival, hanem kisközösséget is formál, mint Jézus a Tizenkettővel. Ilyet keres magának. Majd abban felnövekedve, maga is létrehoz ilyent, mert az Isten akaratát kereső emberek kisközösségei nélkül nem tud jézusivá alakulni az emberi tudat. Enélkül pedig meg nem születhetik a szeretet civilizációja a földön.

Máté 5,1

Az Ökumenikus Egyház tagjai[szerkesztés]

Az Ökumenikus Egyház missziós felekezet, azaz nem épít gyülekezetet, azonban minden természetes személy tagja lehet, aki ezt kifejezetten kéri. Az alapítók tizenketten vannak – hasonlóan Jézus Krisztus tanítványaihoz.

Az Ökumenikus Egyház vezetői[szerkesztés]

  • Molnár László, egyháztanács tag
  • Farkas Stefán, egyháztanács tag

Társadalmi tevékenység[szerkesztés]

2021 – Hableány-megemlékezés[szerkesztés]

Tóth Mihály lelkész vezette a megemlékező szertartást, és mondott gyászbeszédet, majd 28 harangütéssel emlékeztek a tragédia során elhunyt magyar hajósokra és a dél-koreai áldozatokra.[2] [3]

2020[szerkesztés]

Az Ökumenikus Egyház mozgó lelkészi szolgálatot[4] lát el az ország területén, különös tekintettel azokra a hitéleti tevékenységekre, amelyek a Családvédelmi Akciótervvel összhangban állnak.[5]

A halottak napjához kapcsolódó hajós megemlékezést tart az Ökumenikus Egyház Budapesten.[6]

A végtisztesség megadását a rendkívüli helyzetben ingyenesen végzi az Ökumenikus Egyház a budapesti temetkezési helyeken.[7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://keresztenyegyhaz.hu/doku/okumenikus-egyhaz-bejegyzes.pdf
  2. Virág, Farkas Ágnes: Koszorúzással emlékeztek meg a Hableány-tragédia halottjairól (magyar nyelven). index.hu, 2021. május 29. (Hozzáférés: 2021. június 5.)
  3. OS Országos Sajtószolgálat. os.mti.hu. (Hozzáférés: 2021. június 5.)
  4. Szilvia, Iván-Nagy: Mozgó lelkészekkel segít a koronavírus idején az Ökumenikus Egyház (magyar nyelven). index.hu, 2020. március 16. (Hozzáférés: 2021. június 5.)
  5. OS Országos Sajtószolgálat. os.mti.hu. (Hozzáférés: 2021. június 5.)
  6. OS Országos Sajtószolgálat. os.mti.hu. (Hozzáférés: 2021. június 5.)
  7. OS Országos Sajtószolgálat. os.mti.hu. (Hozzáférés: 2021. június 5.)