Sermer Ádám

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sermer Ádám
Született1984. április 24. (39 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásakommunikációs tanácsadó, politikus (Magyar Liberális Párt)
IskoláiBerzsenyi Dániel Gimnázium Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola
SablonWikidataSegítség

Sermer Ádám (Budapest, 1984. április 24.) politikus, kommunikációs tanácsadó. A Magyar Liberális Párt ügyvivője. A 2019-es magyarországi önkormányzati választáson a párt budapesti főpolgármester-jelöltje volt visszalépéséig.

A 2021-es magyarországi ellenzéki előválasztáson a Demokratikus Koalíció és a Liberálisok jelöltjeként Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 7. sz. országgyűlési egyéni választókerületében indult.[1] Az előválasztást megnyerve az ellenzék közös jelöltjévé vált a választókerületben.[2]

Tanulmányai[szerkesztés]

A budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium elvégzése után a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán Üzleti Kommunikáció szakon szerzett diplomát 2008-ban, majd Kommunikáció szakon 2009-ben.

Munkássága[szerkesztés]

Korábban reklámügynökségnél, ingatlan-üzemeltetés területén, nevelőként gyermekotthonban, valamint egy piackutató és elemző cégnél projektvezetőként dolgozott. Most a Magyar Liberális Pártnál végzett munkája mellett kommunikációs trénerként és tanácsadóként dolgozik.

2013-ban lett a Magyar Liberális Párt tagja, és a fóti időközi választáson volt aktivista Vargha Nóra kampányában. Később a párt budapesti, majd országos szervezőjeként dolgozott. 2015 és 2018 között a Liberális Párt ifjúsági szervezetének, a Liberális Fiatalok Társaságának (LiFT) volt az elnöke. 2014-ben az Új7 Demokrata Kör indította a VII. kerületi önkormányzati választásokon önkormányzati képviselő-jelöltként. 2015 szeptemberében a XIII. kerületi időközi választáson indult képviselő-jelöltként a Magyar Liberális Párt színeiben.

2017 júniusa óta a párt ügyvivője, a 2018-as országgyűlési választás kampánya során pedig a párt jelöltállításért és szervezésért felelős elnökhelyettese. Részt vett az MSZPPárbeszéddel folytatott tárgyaláson, amelynek eredményeként Bősz Anett megkapta a pártok közös országos listájának 15. helyét,[3] így a választáson mandátumot szerzett. Sermer Ádám is szerepelt az MSZP-P listáján mandátumot nem szerző helyen.

Politikai pályafutása során kiemelt témái a kisebbségek jogainak védelme, a politikai szélsőségek elleni fellépés és a kannabisz legalizációjának elősegítése.

2019 októbere óta a kannabiszra vonatkozó szabályozás magyarországi reformjaiért küzdő Legalizálj Egyesület alapító elnöke. Az egyesület végcélja, hogy a kannabisz teljeskörű legalizációja megvalósulhasson Magyarországon, és az alkoholtartalmú termékekhez hasonló szabályozás alakulhasson ki.[4]

Főpolgármester-jelöltsége[szerkesztés]

2018 októberében bejelentette, hogy a 2019-es önkormányzati választásokon a Liberálisok jelöltjeként indul a főpolgármesteri tisztségért. 2019 júniusában közzétette a Polgári Budapest című programját, mely három plusz egy pillérre épül.[5]

Az első a „Nagy Budapest” nevet viseli. A koncepció lényege, hogy a hétköznapi tapasztalatok alapján, az érintett kerületekkel egyeztetve alakítsák ki Budapest tényleges belvárosát, eközben a külső kerületek lokális igényeinek megfelelően gondolják át a közigazgatási határok kiterjesztését az agglomeráció felé. Ezáltal egy az eddiginél hatékonyabban üzemeltethető, akár nagyobb területű és lélekszámú Budapestet létrehozva.

A második „Közvetlen Budapest” pillér többek között azokat a törekvéseket tartalmazza, melyeknek lényege, hogy a budapesti polgároknak minél több beleszólása lehessen az őket közvetlenül érintő ügyekbe. Az elképzelés szerint helyi népszavazáson kellene dönteni például a közterületek átnevezéséről, névadásáról, de a költségvetési források egy részének elköltéséről is, ezen felül egyszerűsíteni kell a helyi népszavazások feltételein annak érdekében, hogy a polgárokat érintő kérdésekbe minél több esetben lehessen közvetlen beleszólása az érintetteknek is.

A „Modern Budapest” pillér a modern kor innovációt kívánja a város szerves részévé tenni. A program ezen része tartalmazza a digitális ügyintézés megteremtését, a közösségi megosztáson alapuló szolgáltatások támogatását és a környezettudatos közlekedési eszközök bevezetését is.

A program utolsó szakasza a „Közös Budapest” nevet viseli, ami tartalmazza a jelenlegi legsúlyosabb érdekképviseleti nehézségekkel küzdő társadalmi csoportok – a romák, a fiatalok és a melegek – célkitűzései közül a legfontosabbakat.

2019. augusztus 22-én visszalépett Karácsony Gergely javára, miután a két politikus érték- és programalapú megállapodást kötött egymással, amelynek részét képezte, hogy Karácsony, megválasztása esetén képviseli a szabadságelvű választókat, és együtt működik Sermer Ádámmal a Polgári Budapest program lényegi elemeinek megvalósításában.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A DK jelöltlistája. europaimagyarok.com (Hozzáférés: 2021. február 28.)
  2. Az előválasztás hivatalos weboldala. [2021. november 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. november 26.)
  3. Országos lista részletes adatai (hu-HU nyelven). Nemzeti Választási Iroda. (Hozzáférés: 2019. július 4.)
  4. 2020, Márc 14 | Belföld |: Megalakult a Legalizálj Egyesület (magyar nyelven). Legalizálj!, 2020. március 14. (Hozzáférés: 2020. december 10.)
  5. http://liberalisok.hu/polgari-budapest-sermer-adam-fopolgarmesteri-programja/
  6. http://liberalisok.hu/sermer-adam-visszalep-karacsony-gergely-javara/

Források[szerkesztés]