Kármán Irén

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kármán Irén
Kármán Irén
Kármán Irén
Született1967. január 12. (57 éves)
Tiszaföldvár
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar magyar
HázastársaFaragó József író, újságíró
Foglalkozásadokumentumfilm-rendező, író,
újságíró, jogász,
televíziós műsorvezető
SablonWikidataSegítség

Kármán Irén (Tiszaföldvár, 1967. január 12. –) dokumentumfilm-rendező, újságíró, író, jogász, blogger. Televíziós szerkesztő-riporter, majd műsorvezető. Nevéhez fűződik a 85 évre titkosított olajakták nyilvánosságra hozatalának követelése.

Életpályája[szerkesztés]

1967-ben született Tiszaföldváron. Édesanyja népművelő pedagógus, korán elhunyt édesapja gépésztechnikus volt. 1985-ben érettségizett, és még abban az évben – egy hosszabb párizsi kirándulást követően – Budapestre került. Első gyermeke születéséig gyámügyi előadóként dolgozott. A rendszerváltás évében kezdett újságírással foglalkozni. 1999-ben fejezte be a jogi egyetemet.

A kilencvenes évek elejétől a Zuglói Televízió munkatársa volt, szerkesztő-riporter, majd műsorvezető lett. Több televíziós produkciónak is dolgozott, többek között a Magyar Televízió „Háló” című műsorának, ahol dokumentumfilmeket készítettek. Első önálló dokumentumfilmjét szervátültetett sportolókról forgatta Ausztráliában. 1999-ben férjével céget alapítottak (DordonyFilm), és még abban az évben bemutatták első kisfilmjüket a Magyar Filmszemlén (Érzelgős utazás). Jellemzően szociografikus dokumentumfilmeket készít.

Első dokumentumfilmes sikerét 2001-ben érte el: Rozi című filmjéért a 33. Magyar Filmszemle zsűrije emberi ábrázolásért különdíjban részesítette. Filmjeit televíziós csatornákon vetítették és rangos filmfesztiválokon mutatták be.

2007-ben a hazai és a külföldi sajtó megtelt a róla szóló hírekkel: olajügyekben nyomozott, forgatott filmet és írt könyvet, majd 2007. június 22-én éjszaka ismeretlen tettesek összeverték. Életveszélyes sérülésekkel került kórházba; a fél évig tartó rendőrségi nyomozás során csupán annyi derült ki, hogy a dokumentumfilmes nem saját magát verte össze és kötözte meg. Az ügynek nagy visszhangja volt, az összes parlamenti párt úgy gondolta, meg kell szólalnia a rendszerváltást követő egyik legnagyobb bűncselekmény-sorozattal kapcsolatban. (Az olajügyek a legszerényebb számítások szerint is 1500 milliárd forint kárt okoztak az országnak.) Kármán Irén még a kórházi ágyán feküdt, amikor a parlamentben egymásnak ugrottak a pártok. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök arról beszélt: a dokumentumfilmes azt kérte blogbejegyzésében, hogy a Fidesz és az MDF ne emeljen szót érdekében, mert épp az ő kormányzásuk idején ütközött a legnagyobb ellenállásba az olajügyek felderítése. Az egyik szabad demokrata politikus szerint „politikai bizniszt” csináltak az ügyből a „farizeusok”. Hangsúlyozták: a politikai nyilatkozatok csak nehezítik a dokumentumfilmes ügyének kivizsgálását. Viszont abban egyetértettek a pártok vezetői: közös érdek a parlamenti vizsgálóbizottság felállítása és a titkosság feloldása. Egyik sem valósult meg.

Kármán Irén nyugtázta a pártok buzgalmát, majd a kórházból kikerülve a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezet segítségével pert indított a megveretése következményeként nyilvánosságra hozott[1] (alig száz oldalnyi) olajakták valódi nyilvánosságáért. Bizonyos iratok ugyanis kisatírozva, a lényeges információkat eltakarva kerültek a közvélemény elé, illetve több tízezer oldal továbbra is feloldásra vár. A pert a közérdekű adatok nyilvánosságra hozataláért indították, de a bíróság nem minősítette közérdekűnek az olajügyekben folytatott nyomozás adatait.

A 2021-es magyarországi ellenzéki előválasztáson elindult a Momentum színeiben Szolnokon, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 1. sz. országgyűlési egyéni választókerületben a képviselői mandátumért,[2] de 18%-kal vereséget szenvedett a DK jelöltjével szemben, aki 64%-ot kapott.[3]

Családja[szerkesztés]

Három gyermek édesanyja. Volt férje Faragó József, újságíró, akitől 2019-ben elvált.

Filmjei[szerkesztés]

Könyvei[szerkesztés]

Blogjai[szerkesztés]

  • Magyar maffia

Díjai[szerkesztés]

  • 2001. Rozi - dokumentumfilm, 33. Magyar Filmszemle - emberi ábrázolásért különdíj
  • 2005. Diogenidész – dokumentumfilm, 2. Film.Dok Román-Magyar Dokumentumfilm Fesztivál – különdíj
  • 2008. Olajozott viszonyok – dokumentumfilm, 5. Film.Dok Román-Magyar Dokumentumfilm Fesztivál - oknyomozó kategória díj

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. index
  2. Országgyűlési képviselőjelöltek. momentum.hu (Hozzáférés: 2021. március 22.) arch
  3. Az előválasztás eredményei - Előválasztás 2021. elovalasztas2021.hu (Hozzáférés: 2021. november 9.) arch

Források[szerkesztés]