Ugrás a tartalomhoz

Amagaszaki vasúti szerencsétlenség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Amagasaki vasúti szerencsétlenség szócikkből átirányítva)
Amagaszaki vasúti szerencsétlenség
Részletek
Dátum2005. április 25.
OrszágJapán
HelyszínOszaka, Japán
VasútvonalFukucsijama vonal
ÜzemeltetőWest Japan Railway Company
Baleset típusasiklás
Okoksebességtúllépés
Adatok
Vonatokegy személyszállító
Áldozatok107
Sérültek563
A baleset helyszíne (Japán)
A baleset helyszíne
A baleset helyszíne
Pozíció Japán térképén
é. sz. 34° 44′ 29″, k. h. 135° 25′ 36″Koordináták: é. sz. 34° 44′ 29″, k. h. 135° 25′ 36″
Térkép

Az amagaszaki vasúti szerencsétlenség 1963 óta a legsúlyosabb vasúti baleset volt Japánban. 2005. április 25-én a JR West által üzemeltetett villamos motorvonat Oszaka közelében kisiklott, és belerohant a közelben lévő épületbe. 106 ember halt meg, továbbá a vezető is, valamint 562 ember sérült meg, közülük 150 súlyosan.[1]

A baleset akkor következett be, amikor a villamos motorvonat Takarazukából, a Fukucsijama vonalon, Amagaszaki és Cukagucsi állomások között közlekedett. A hét kocsiból öt kisiklott. Az első és második kocsi a közelben fekvő épületbe rohant. A vonat 116 km/h sebességgel közlekedett egy 300 m sugarú ívben, ahol a pályára engedélyezett sebesség 70 km/h volt. A vonalon alkalmazott automatikus vonatmegállító rendszer, az ATS, csak akkor lép működésbe, ha a vonat a tilos jelzést meghaladja, sebességtúllépést nem érzékeli. A baleset után a japán közlekedési miniszter kijelentette, a JR West addig nem helyezheti a vonalat ismét üzembe, amíg a fejlettebb ATS rendszerrel nem látja el a szóban forgó vonalat. A JR West a munkálatokat 2005 júliusban befejezte. Az új ATS rendszer felszerelésének szimbolikus értéke is van az utazóközönség bizalmának visszanyerése tekintetében. Az esemény után a miniszter a JR Westtől egy új biztonságtechnikai koncepció kidolgozását is megkövetelte.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. JR West admits fatal crash could have been avoided Archiválva 2016. április 10-i dátummal a Wayback Machine-ben. The Japan Times Online. 2007. augusztus 6.