Ugrás a tartalomhoz

Fájlvita:Bacska.png

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Vedran.b 17 évvel ezelőtt a(z) Szerb Bácska - Magyar Bácska! témában

Szerb Bácska - Magyar Bácska![szerkesztés]

Ez így nagyon szerencsétlen elnevezés. Bizonyára az angolból vetted át, valószinű a PANONIAN nevezetű user-től.

A Bácskának vannak olyan részei, amelyek Magyarországhoz, illetve éppen Szerbiához tartoznak, de Bácskának a déli részén, amit ezen a térképen "Szerb Bácskának" neveznek, a szerbek csak a legutóbbi betelepedési hullám óta, a 90-es évek óta alkotnak abszolút többséget. A Délvidék, pontosabban a Vajdasági Autonóm Tartomány, ahová Bácska déli része is tartozik, éppen arról híres, hogy nemzetiségi szempontból rendkívül sokszínű. A nem szerb lakosság több száz-ezres a "Szerb Bácskában": magyarok, horvátok, bunjevácok, sokácok, szlovákok, ruszinok, ukránok, montenegróiak, németek, és bolgárok is élnek ezen a vidéken. Szerintem ezt a térképet korrigálni kellene, és nem értem, hogy miért kell egy történelmileg, illetve nemzetiségi szempontból rendkívül komplex vidéken kizárólag szerbnek nevezni?! Nagy érzéketlenségre vall, és sértő is lehet! --Vedran.b 2007. február 5., 12:44 (CET)Válasz

Szervusz Roland! Időközben értesültem róla, hogy Bácska északi részét, amely az első világháorú után megmaradt Magyarországnak, a helyiek nem Észak-Bácskának, hanem Felső-Bácskának nevezik. Ez a név egyébként már szerepel néhány wikipedia szócikkben is, például Jánoshalma és Bácsalmás esetében. És ha google-ezel egyet ezzel a névvel, a világhálón is számtalan írás található, ahol már szerepel a Felő-Bácska kifejezés.
Az Észak-Bácska név, tehát így, ahogyan jelenleg szerepel az általad készített térképen, eléggé problámás. Jobb, mint a Magyar-Bácska/Szerb-Bácska vátozat, de még így is megtévesztő. Az Észak-Bácska elevezés ugyanis már foglalt, tehát egy másik vidék neve, amely odaát van, a mai Szerbiában. Szabadka, Topolya és Kishegyes alkotják az úgynevezett Észak-bácskai körzet-et. Tehát nem a magyarországi Felső-Bácskát, hanem a mai Vajdasághoz tartozó Bácska északi részét nevezik Észak-Bácskának.
Továbbá, amit te a tértképen Dél-Bácskának jelölsz, nos, ez sem egészen korrekt, ugyanis Dél-Bácska neve is már egy létező körzet neve, mégpedig az általad Dél-Bácskának nevezet vidék legdélebbi része, tulajdonképpen Újvidék, Temerin, Bács, Szenttamás városok és környéke.
Szóval, Bácska magyarországi részére meglenne a helyes név: Felső-Bácska (jó lenne egy cikk is róla a wikipedián!), de hogy mi lenne a helyes neve a Bácska vajdasági részének, még gondolokodo rajta. Szerinted? --Vedran.b 2007. március 15., 11:31 (CET)Válasz